søndag 13. desember 2015

Nyt julebordets gleder - unngå dagen derpå`s pine





Desember og julebordenes høysesong.
Vi møtes i festlige lag og nyter bordets gleder.
Noen av oss blir kanskje litt i overkant lystige og angrer inntaket av det "flytende gull" dagen derpå.
Moralens pekefinger overlater jeg til hver og en å heve på egne vegne. Her skal du få noen tips som kan hjelpe deg på bena igjen om formen skranter i etterkant av julebordets festligheter.

Det er velkjent at man bør spise egg etter en fuktig kveld i lystig lag.
Eggeplommens innhold av cystein hjelper leveren til å bryte ned acetaldehyde som man mener kan være en av årsakene til hangover dagen derpå. Mao, en solid frokost med egg på menyen gir en god start på dagen.

Like viktig er det å tenke på hva man inntar før man gir seg i kast med bordets gleder.

Alkohol er vanndrivende og man "vasker ut" viktige stoffer - elektrolytter - i kroppen ved større inntak.  Farris inneholder elektrolytter som bl.a natrium og kaliun, og er en god idè før man inntar julebordets flytende avdeling. 
Drikk vann jevnt iløpet av selskapet, det hindrer uttørking som også kan gi hodepine og uvelhet.

Å tilsette krydder i maten før, under og etter inntak av alkohol, kan også lette bivirkningene mange kjenner dagen derpå. Nå er forøvrig krydder et godt tilskudd til god helse året rundt, så det er ingen grunn til å være sparsom når mat og drikke skal smaksettes.





Her er tre gode krydder som hjelper mot hangover.






Ingefær med sine antiinflammatoriske egenskaper er kjent for å bedre morgensyken.


Kanel med sine antioksiderende egenskaper beskytter kroppen mot skadevirkninger og bidrar til å holde blodsukkernivåene på et akseptabelt nivå. 

Og topper man det hele med litt gurkemeie - en sterk antioksidant - som også beskytter leveren, kan det være man føler for å juble og sprette dagen derpå også. 


For å få en riktig pangstart på dagen etter julebordet kan du prøve denne gode smoothien som både øker væskeopptaket i kroppen og tilfører gode næringsstoffer.


Hangover smoothie


Kokosmelk - 1 stort glass
Proteinpulver - et par spiseskjeer 
Bær - en håndfull 
Spinat - en håndfull
Krydder - etter smak 

Bland alle alle ingrediensene i en blender og kjør til bærene og spinaten er most. Hell i glass og tilsett gjerne en isbit eller to og nyt. 


torsdag 19. november 2015

Julekrydder året rundt




Julekrydder renser kroppen


Visste du at både ingefær og kanel - fortrinnsvis Ceylonkanel - inngår i kurer som renser og rydder opp i tarmsystemet og fjerner en del uvelkomne gjester?

Nå vet du det.

Ingefær og kanel er et innslag i kokekunsten året rundt. De er også blant de krydderne vi ofte bruker litt ekstra av til jul. Så spørsmålet er hvorfor jeg kaller de julens krydder?

Jo, det skal jeg fortelle deg.

Begrepet favner de krydderne vi gjerne bruker litt ekstra av i julehøytiden. Enkelte krydder er kjent for å heve stemningen ved at de påvirker nivåene av serotonin og dopamin i hjernen.

Disse stoffene påvirker lystsenteret i urhjernen vår. Den delen av hjernen som regulerer følelsen av eufori/oppstemthet, virkelighetsfølelse og forelskelse. 

Både kanel, ingefær, pepper og nellik er noen av de krydderne som inngår i julens krydder.

Det er smaken, luktene og stemningen vi er ute etter når julen står for døren.
Mindre oppmerksomme er vi på de medisinske egenskapene - hvem tenker vel på slikt når det er jul?

Ja, bortsett fra at vi håper vi ikke blir syke midt i forberedelsene til juleselskapet.


Et par hint om hva krydder virker mot 



Kanel - et varmende krydder som både regulerer blodsukkeret og øker sexlysten.
Mindre kjent er det at kanel bidrar til å fjerne parasitter fra kroppen.

Ingefær - dette varmende og hjerte/kar-vennlige krydderet som jobber på lag med de andre krydderne når det gjelder opptaket av de gode stoffene kroppen higer etter.
Fordøyelsen jubler og gikta forsvinner i møte med ingefæren. Humøret stiger, mens kroppen slapper av.

Pepper - et fabelaktig krydder ved forkjølelse og influensa. Dette krydderet ble i gamle dager brukt for å hindre matforgiftning. Streptokokker og stafyllokokker, Candica albicans og trichomonasingeksjoner trives dårlig i selskap med svart pepper.

Nellik - tannpine og magevondt eksisterer ikke i nærheten av dette julekrydderet. Dens antioksiderende og leverbeskyttende egenskaper kan være greit å ha i bakhodet når juledrammen kommer på bordet.

Et annet krydder som er mest kjent for å gi lussekattene den fine gule fargen er gurkemeie.
Selv om dette ikke er et typisk julekrydder skal jeg likevel skrive et par ord om dette vidunderet.

Gurkemeie er antioksidativ og beskytter leveren mot giftstoffer - bakterier, virus og parasitter avgir toxiner som kan gi en lang rekke plager, bl.a utmattelse, magetrøbbel og migrenelignende hodepine.
Det sies at inntak av pepper i kombinasjon med gurkemeie øker opptaket av gurkemeiens helsefremmende stoffer i kroppen. Altså greit å tilsette begge deler i både mat og drikke.
Dens krefthemmende egenskaper er i en særklasse.

Så kommer vi ikke utenom naturens antibiotikum.

Honning - Gudenes føde er kjent for sine antibiotiske egenskaper. Forskning har vist at honning inneholder flere typer melkesyrebakterier som bygger antibiotika-lignende substanser når de kommer i kontakt med sykdomsfremkallende bakterier. Disse hindrer bl.a bakterier i å bli resistente slike de ofte blir ved bruk av konvensjonell medisin.


Helt til slutt skal du få en oppskrift som renser kroppen for de usynlige parasittene og annet grums vi ikke liker å tenke på at vi har i kroppen.


Rensende krydderdrink



1 ts malt ingefær
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt gurkemeie
1 ts kokosnøttolje
1 ts honning
1 kopp varmt vann



Bland alle ingrediensene og hell varmt vann over. La stå og synke litt før du rører rundt og drikker.Denne kuren kan du med fordel drikke hver dag i en ukes tid, deretter når du føler for en ekstra boost til kroppen.

http://www.yourfoodcorner.com/2015/07/tea-for-cleaning-of-parasites-and-toxins-a-cure-for-over-50-ailments/





mandag 21. september 2015

Røsslyng


Sove godt og våkne sprek. 
  

Røsslyng eller Calluna vulgaris som den så fint heter - er fra gammelt av kjent som urinveienes venn. Dens vakre og sarte blomster lyser opp i kaskader av rødlig og fiolett fra sensommeren og utover høsten.

Kanskje har du vandret forbi og gjort deg tanker om røsslyngen kan brukes til annet enn pynt.

Ja, det kan den.



I tillegg til dens gode egenskaper når det gjelder urinveissystemet, er den enkelte steder også brukt som blodstillende middel. 
Kan hende kommer det av de sammentrekkende garvestoffene i planten.

Dens betennelseshemmende og bakteriehemmende egenskaper som bl. a. kommer fra quercetin og myricetin, nyter spesielt urinveissystemet godt av. 

Men også enkelte virus og bakterier vi ofte stifter bekjentskap med gjennom vinteren viker unna for stoffer i røsslyngen.

Prostata- og urinsyreproblemer er heller ikke glad når røsslyngteen sildrer nedover halsen i sene kveldstimer. 
Fall bare ikke for fristelsen til å drikke for mye av denne virksomme teèn sent på kveld.

Røsslyngens evne til å øke urinmengden og bidra til å fjerne overskudd av stoffer kroppen ikke setter pris på, vekker deg da garantert utpå natten.
Røsslyngens evne til å gi deg den gode søvnen du så lett og ledig gled inn i for noen timer siden er en saga blott.


For å kunne nyte røsslyngens litt bitre og skarpe smak utover vinteren, tørker du blomstene/toppskuddene og lagrer på tørt og mørkt sted.

1-2 ts røsslyng trekkes i en stor kopp med kokende vann i ca 10 min. Drikkes like før sengetid for beroligende og fredfylt søvn.

Bruk samme prosedyre, men kun 1 ts røsslyng på dagtid som støttebehandling for urinveis-/prostata og reumatiske plager.



Og hva er vel vakrere å skue enn en bugnende høstbukett fra skog og hage, i skinnet fra stearinlysene i de lune og mørke høstkvelder.

Plukk med nennsom hånd og røsslyngen kan leve til glede og nytte i opp til 50 år.

Følger du linken får du tips og råd om hvordan du kan lage både røsslyngolje og røsslyngedikk.

http://kirstenwinge.no/category/rosslyng/
















tirsdag 1. september 2015

Høstens Hotteste Fiskesuppe




























Hvor vårens lunefulle værforandringer lurer oss til å kaste vinterklærne for tidlig, gir høstens variasjoner i vær og temperatur sjelden motsatt adferd. 
Vi glemmer å kle på oss. Sommerens varme og late dager hvor kropp og sjel fylles med solens livgivende stråler. Lett og sunn mat på menyen sitter friskt i minnet.

Vi har rustet opp til vinteren med den lette og sunne maten, solen og nedtrappingen av en vanligvis stresset hverdag.

Både ja og nei kan svares til den påstanden.

Mens dyrene i naturen har brukt sommeren til å spise seg så fete som mulig mtp vinterens knapphet i matfatet og ofte strenge kulde, har vi menneskene levd på lett og gjerne fettforbrennende mat.

Og det er i utgangspunktet ingen dårlig idè helsemessig og livsforlengende sett.
Hvem orker en kraftig og fet middagsrett på bordet når gradestokken kryper oppover?

Vi bor på den nordlige halvkule med få soldager i året. Kaldt og vått, varmt og tørt om hverandre iløpet av året.

Så optimalt sett er det riktig å variere litt i matvanene for å være sin beste utgave av seg selv.

Under er en superkort oversikt over noen av egenskapene til ingrediensene jeg brukte i høstens hotteste fiskesuppe.

Tanken bak suppen var å få i seg stoffer som varmer, styrker og forbereder en på høstens invasjon av virus og bakterier. Og selvfølgelig en ekstra "boozt" til resten av kroppen i samme slengen.

Suppen er laget på øyemål og ved smaking som passer mine smaksløker, så her må du bare helle oppi til dine smaksløker er fornøyd.

Både enkelt og gøy var det iallefall og feil blir det uansett ikke.  

Kan gi dere et hint om at jeg kokte hvitfisk først. Tok vare på litt av kraften og tilsatte en boks (ja, du leste riktig, jeg gikk bort fra mine prinsipper) tomater og litt olivenolje. Olje øker opptaket av stoffene i gulrøtter og tomater. Du må gjerne tilsette ferske hakkede tomater og la de koke med i kraften. 

Deretter tilsatte jeg grønnsakene ( du kan bruke hva du best liker ) og lot det småsimre til alt var mørt. Tilslutt slapp jeg et par tigerreker og litt urter og hvitløk i suppen. Disse skal ikke koke. Da forsvinner endel av de viktige stoffene vi ønsker oss for god helse.

God apetitt!


1 liten skulp av flasken med Olivenolje: Omega 6


Fisk: 0mega-3 beskytter celler og hjerte/karsystemet

Skalldyr: Fremmer det mannlige hormonsystem

Risnudler for konsistensens skyld

2 mellomstore Poteter: C-vitamin og stivelse for konsistensens skyld

Tomater: Lycopen er en antoksidant og medvirker i det mannlige hormonsystem

1 stor Gulrot: A-vitaminer beskytter slimhinner og styrker synet (spesielt nattsynet
)
1/2 middels stor Brokkoli: Indoler hemmer kreft

3 fedd Hvitløk: immunstimulerende, krefthemmende, parasitt/virus/bakteriehemmende

1/2 Chilli: Varmende, sirkulasjonsfremmende hjerte/kar

Mye Sort pepper: Varmende, avgiftende, beskytter mot mageinfeksjoner, feber- og smertestillende

Et lite dryss Himalayasalt: Inneholder alle mineraler og enzymer kroppen trenger

1/4 håndfull Brennesle: Blodrensende, styrker mannlig/kvinnelig hormonsystem (minus prostataproblemer og klimakteriproblemer)

1/4 håndfull Løvetann: Blader virker utrensende på nyrer/urinveier
                                        Røtter renser lever/tarmsystem

1 knisodd Gurkemeie: Regulerer genene, krefthemmende, betennelseshemmende


lørdag 29. august 2015

Ringblomst

Callendula officinalis



Finnes det noe vakrere enn disse glødende gule og oransje fargebombene i bedene på denne årstiden?
Det er nå vi høster fruktene, eller rettere sagt blomstene av arbeidet vi har nedlagt i hagen/balkongkassene i vår og sommer.

Det føles nesten litt vemodig å skulle plukke blomstertoppene. 
Trøsten er at ringblomstene også er av de plantene som lett "forgrener" seg når "toppen" knipes av. Det kommer flere blomster på samme plante. Slik kan vi nyte synet av det fargesprakende blikkfanget i hagen utover høsten.

Vi vet at ringblomst er hudens venn. 
Ringblomstsalve for sår hud, store porer og acne/kviser er ganske så velkjent.
Åreknuter og hemmorider nyter også godt av ringblomstens sammentrekkende egenskaper. 

Det som er mindre kjent er at ringblomst også har et vell av andre legende og styrkende egenskaper.

Som gurkemeie så ringblomst. 
De er begge blitt kalt fattigmannssafran og brukes for å sette farge på smør, ost, ris og hva man nå vil fargesette. 
Farging av garn med ringblomster gir en blekgul farge.

Blomstene inneholder både C- og E-vitaminer - pynt gjerne opp i salatbollen med ferske ringblomster.
Eller bruk blomstene i bakverk.

Dens innhold av Alpha-myrin virker mage- og leverbeskyttende.  Og betennelser - ja, de svinner hen når ringblomstsalven smøres på verkebyller og ømme ledd. Og - sår gror det forteste de kan. 

Ringblomstens innhold av salicylsyre - yes, det samme stoffet som jager hodepine og smerter bort -  er en medvirkende faktor i behandling av eksem og psoriasis. Her må nevnes at disse plagene er en såkalt multifaktorell lidelse som krever behandling på flere plan.

Og som med de fleste av naturens planter inneholder også ringblomst stoffer som virus, bakterier og kreftceller trives dårlig i nærheten av. 
Virkestoffet rutin har en del av æren for dette.  

Ja, også er rutin antioksiderende og en god støttespiller når 
"krigerne" i kroppen" - immunforsvaret - gjør seg klar til å bekjempe
uvelkomne gjester. 


Så, en god ringblomstsalve eller krem er greit å ha i husapoteket.

Ønsker du å spise/drikke ringblomstene ved en senere anledning kan du tørke kronbladene. 

Under får du en oppskrift på fargesprakende muffins.


Ringblomstmuffins

100 gr. mykt smør
100 gr. sukker
2 egg
1 ts bakepulver
100 gr. mel
2 ss friske ringblomstkronblader

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett et egg og et egg om gangen og rør godt. Ha i bakepulver og mel. Visp til en glatt røre. Vend ringblomstkronbladene forsiktig inn og hell deretter i muffinsformer. Dryss noen kronblader og sukker på toppen og stek i ca 25-30 min på 160 grader.














torsdag 6. august 2015


Litt sunt  - Veldig godt - Nattmat for søtmonser
Brownies med sjokolademousse og friske bær


Hva gjør du når klokka er over sengetid, butikken er stengt og du bare må ha noe søtt å sette tennene i?


Tar frem viljestyrken og går og legger deg. Neste morgen løper du til helsekosten og kjøper Krom som du vet demper søthungeren.

Eller, du lar alle hemninger fare og stuper inn i skuffer og skap i håp om å finne noe som kan tilfredsstille søthungeren.

Noen som kjenner seg igjen? Jeg, gjør ihvertfall det. Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for søtt fremfor surt. Og slik er vi mennesker. Hver og en av oss har en konstitusjon som trives best med søtt, surt, salt eller bittert. I moderate mengder vel og merke. Litt av alle smaker iløpet av dagen er å anbefale.

Det er først når det ene tar overhånd over det andre, det er grunn til å se nærmere på hva som er iferd med å skje.

Vel må jeg innrømme at tanken på søtt streifet meg tidligere idag, da jeg var i butikken. Men ingen av ferdigproduktene fristet. Dog lot jeg meg friste av en liten kartong økologisk fløte, 

Etter en lang og givende dag i hagen var det godt å komme inn. Andre gjøremål sto på lista, så klokka tikket ivei i sitt eget tempo.
Sent på kveld, med halvsenkede skuldre ble godstolen endelig inntatt da tanken på søtsaker igjen meldte sin ankomst.
Nei, klokka er mye, butikken er stengt. Jeg gidder ikke lage noe nå. Er ikke helt sikker på om jeg har alle ingredienser til å lage noe som smaker søtt. 

Haha, godt forsøk på å lure seg selv. Jeg har full oversikt over hva jeg har i skuffer og skap. Og jeg visste utmerket godt da jeg kjøpte fløten at sjansen for at jeg kom til å lage noe med søt smak var stor. Spesielt stor sjanse for at jeg ville lage noe med sjokoladesmak.

Som tenkt - så gjort. Inn på kjøkkenet, frem med redskaper og inn i skuffer og skap for å finne frem ingredienser. Jeg hadde jo kjøpt fløte, og sjokolademousse er raskt og lett og lage.
Aberet er at den må stå kjølig en stund før den kan nytes.

Vel, jeg var allerede på kjøkkenet, virketrangen hadde ikke gått over, så hvorfor ikke?
Nå må innrømmes at smaken av sjokolade hadde festet seg i hjernen, så jeg rørte sammen en brownieskake med det samme jeg var igang.

Det er også en delikatesse som nærmest lager seg selv. Kast (ikke bokstavelig talt) alle ingredienser i en bakebolle, rør litt rundt, ha i form og stek. Lettere blir det ikke.

Mousseen sto til kjøling og kaken var satt i ovnen.
Så da gjensto bare pynten for å få hele prosjektet perfekt. Pynten har jeg i fersk variant i hagen på denne årstiden, så det var bare å finne frem lommelykt og boks.


Ut i natten gikk ferden for å plukke bringebær og sitronverbena. Sunnere og ferskere kan det neppe bli.
Man trenger ikke å forgå seg i den helseskadelige korridoren selv om man ønsker å spise søtsaker.

Så klokken 2400 inatt kunne jeg atter finne godstolen. 
Denne gangen med en asjett sjokolademousse, et stykke (eller ble det to? ) brownies pyntet med nyplukkede bringebær og sitronverbena.

Nå vil nok mange riste på hodet og si: Stakkars deg, du må virkelig gå til behandling når du er så desperat etter søtt at du lager kaker og desserter midt på natten.

Neida, så galt er det ikke. Jeg er i den heldige posisjon at jeg ikke er bundet av en vekkerklokke som kimer klokka grytidlig på denne tiden av året.

Faktisk er jeg et B-menneske og B-mennesker er som kjent mest aktive om kvelden. Og med tanke på dagens alle gjøremål - selv om de var hyggelige og balsam for sjelen - var det akkurat noe som roet ned kroppen fra å være aktiv til å bli avbalansert på alle nivåer jeg trengte.

Kort fortalt om ingrediensene

Kakao - Gudenes Føde er full av antioksidanter, øker blodgjennomstrømningen til hjernen og er et afrodisiakum. Theobromine og theophylline balanserer det sentrale nervesystemet. Man sier at sjokolade gjør en glad.
Kroppsinnpakning med sjokolade har funnet veien inn i norske spaklinikker. Dens innhold av C-vitaminer og karotinoider er hurra for huden.

Sitronverbena - inneholder mange forskjellige terpenioler og er både magen og hudens venn. I likhet med kakao jobber sitronverbenaen på lag med nervesystemet. Den har en balanserende og beroligende virkning.

Bringebær - C-vitamin og eteriske oljer som styrker motstanden mot uvelkomne gjester i kroppen. Man antar noe svakere virkning av bærene enn bladene som virker på lag med det kvinnelige hormonsystemet og hjelper galleblære og urinveier i deres arbeid i kroppen.

Og før jeg sier god natt skal jeg dele oppskriftene med dere.

Brownies

100 gr mørk sjokolade (Jeg brukte 50 gr 70% sjokolade og rå, økologisk kakao på øyemål)
100 gr smør (ikke margarin)
2 dl sukker (kan fint bruke litt mindre)
2 egg (økologiske smaker best)
1 1/2 dl hvetemel
1 ts salt ( hav eller himalaya gir god samvittighet)

Smelt smør og sjokolade. Bland i resten av ingrediensene og rør om.
Stekes i avlang eller rund form (24cm) på 160-170 grader i ca 20 min

Sjokolademousse

250 gr mørk sjokolade ( brukte samme formel som beskrevet over, mousseen blir litt lysere i fargen)
3 dl kremfløte
2 eggehviter
2 eggeplommer
3 ss sukker
evnt. revet skall fra en 1/2 økologisk appelsin (jeg brukte ikke det)

Smelt sjokoladen med litt fløte
Pisk eggehvitene stive
Pisk eggedosis av egg og sukker
Pisk krem av fløten
Bland i denne rekkefølgen: Ha den smeltede sjokoladen i kremen, deretter tilsettes evnt. revet appelsinskall og eggedosisen og tilslutt eggehviten. Denne skjæres forsiktig inn for ikke å slå luften ut av den. Avkjøl.

Har du problemer med å vente på at mousseen skal bli spiseklar, kan du jukse og sette den en kort stund i fryseren før du fortsetter å la den stivne i kjøleskapet. Den skal ikke fryse.
Browniesen smaker best lunken.

Pynt med det du har av bær og frukt og velbekomme.


God natt fra en glad og avslappet søtmonsine!


Oppskriftene har sin basis fra kokk og undervisningsansvarlig Line Riisnæs og kokk og undervisningsansvarlig Bent Stiansen.







søndag 31. mai 2015

Sitronmelisse

Sitronmelisse - Denne delikate sitronduftende urten er velkjent som pynt i desserter. Noen nyter den i en velsmakende kopp te, gjerne med andre blomstrende dufter til.
Enkelte har også fått med seg at den har en mild beroligende effekt. Mindre kjent er det at den er proppfull av "yummy yummy" for nær sagt hele kroppen.



Det er gjerne slik at man ofte fremhever èn bestemt egenskap hos en urt selv om andre planter har lignende egenskaper.  Så da er spørsmålet: Hvordan velge riktig urt?  Her gjelder det å kjenne litt på magefølelsen. Tiltaler den urten deg?  Hvis ja, så velg den urten og kombiner med andre som også tiltaler deg ( her er det selvsagt lov å søke veiledning av fagfolk ).  Slik har naturen sikret at vi får i oss litt av hvert som til sammen sørger for at kroppen får i seg gode stoffer "i bøtter og spann". Det er alltid flere organer involvert når man kjenner på en bestemt plage. Årsaken ligger ikke nødvendigvis der hvor det vonde sitter. Det er bare symptomene på at det er noe galt fatt.


Men tilbake til sitronmelissen.  Inneholdet av stoffet ursolsyre beskytter leveren, er antidiabetisk, antialzheimer, anticanser, antibakteriell anti..anti..anti..og slik fortsetter listen. Sitronmelisse påvirker de fleste organer slik at ubalanser får et "spark" i riktig retning på veien mot en sunn og frisk kropp.

Dens krampeløsende egenskaper er gode om menstruasjonssmertene er plagsomme - spis gjerne agurkurt i tillegg pga dens innhold av omegasyrer. Ellers har sitronmelisse antioksiderende egenskaper og evne til å redusere inflammasjoner.

Så gjør plass i krydderbedet.  Du blir garantert glad av å ha denne vakre sitronduftende urten der.
Eller sett en potte sitronmelisse på kjøkkenbenken og høst når du selv ønsker gjennom året.




Fullfart smuldrekake


2 deler mel
1 del sukker
smør nok til at melet og sukkeret såvidt holdes sammen
1-2 egg
evnt et par ss vann om deigen er for "melete"
kanel
kardemomme
epler
rabarbara

Bland mel og sukker og kna inn smør til "deigen" såvidt henger sammen. Tilsett 1 -2 egg. Deigen skal smuldre mellom fingrene når du kjenner på den.
Småhakk epler og rabarbara - du bruker såpass at det fyller opp en kakeform. Strø kanel og kardemomme over, evnt. rør krydderet lett i smuldredeigen.

Stek på 200 grader til kaken er lysebrun. Det tar vanligvis en god halvtime, men ovner er forskjellige så prøv deg frem. Kaken skal være myk når den tas ut av ovnen.

Server hjemmelaget is med sitronmelisse eller sitronmelissekrem til.

Hjemmelaget is 

4 eggeplommer
100 gr. sukker
2 ts vaniljesukker
4 dl kremfløte
En liten neve finhakkede sitronmelisse blader

Pisk egg og sukker til eggedosis ( den skal være så stiv at den trekker seg sakte sammen om du skyver en skje gjennom den)
Pisk kremfløten og tilsett vaniljesukkeret. 
Bland kremen forsiktig inn i eggedosisen sammen med sitronmelissen
Hell i små beger eller en bolle som tåler å fryses.

Ønsker du annen smak på isen, kan du tilsette sjokolade, bær, krydder etter ønske.









tirsdag 5. mai 2015

Basisk og renset kropp = Frisk kropp


Rask og effektiv suppe/buljong som tilfører kroppen din base, samtidig som du får en vårrengjøring fra innsiden og ut.

Gulrøtter med sitt rike innhold av karotinoider styrker og beskytter slimhinnene og huden. Det er også karotinoidene - nærmere bestemt betakarotin - som gir den fine gyldne gløden til huden og får brunfargen til å holde lengre. 


Løk er et "must" for immunforsvaret. Foruten å inneholde bl.a askorbinsyre som kan bidra til å redusere allergi, beskytte leveren og virke lett vanndrivende, er dens mange innholdsstoffer innvolvert i de fleste prosesser i kroppen.


Stangselleri er mest kjent for å være vanndrivende på folkemunne. Den har mengder av andre gode egenskaper som gjør den vel verdt å legge i salatbollen eller i suppen. 
Stangselleri inneholder stoffet apigenin som beskytter arvestoffet  - DNAet - i cellene våre, er antiinflammatorisk-, virus og bakteriehemmende.  Den styrker hjertet og motvirker stress, samt virker foryngende på huden.


Brokkoli som tilhører kålfamilien, er kjent for sine krefthemmende egenskaper. Her er det indol som er den store bidragsyteren. Antioksidanter, betennelseshemmende og antiallergiske egenskaper setter kroppen pris på. Med dens innhold av fiber går transporten av det overskytende måltidet via tarmsystemet så det suser. I farten fanges også mange andre uheldige stoffer kroppen vil kvitte seg med opp.


Aspargus er en antioksidant og beskytter leveren mot skadelige stoffer. Videre er disse delikate stenglene kjent for å avhjelpe ved alle slags hudprobler fra acne til psoriasis. Aspargus øker flowet av urin og derved avfallsstoffer som skal ut den veien. Vil man ha hukommelse som en ungdom når alderen siger på, er det aspargus`innhold av cholin som gjelder. Dette stoffet virker hemmende på utviklingen av Alzheimer og demens.

Så frem med suppekjelen og - ENJOY!


Basebuljong - grunnoppskrift                  

2 Gulrøtter
1 Løk
2 stilker Stangselleri
1/2 eller 1 liten Brokkoli 
4 Aspargus
ca 1 liter vann
evnt. litt sort pepper og hav/himalayasalt og 1-2 hvitløksbåter
1 håndfull brennesleblader

Grønne krydderurter som basilikum, rosmarin, salvie, koriander, persille, gressløk, løvetannnblad og røtter

SMAKEN ER FORSKJELLIG, så her kan du bruke så mange eller så få grønnsaker og krydderurter du vil. Smak deg frem og finn din smak. Grunnoppskriften er veiledende for å gi deg et hint om hva du bør ha i buljongen/suppen.

Rens og finhakk eller skjær alle grønnsakene i små biter. Vann og grønnsaker i kjele - småkokes mørt. Tilsett krydderurtene til slutt ( de skal bare trekke med en liten stund, IKKE KOKE ).
Ønsker du å drikke som buljong, siles grønnsakene og urtene fra, og du drikker væsken i løpet av dagen. Er det suppe som står på programmet den dagen er det bare å finne frem den dype tallerkenen og forsyne seg til magen sier stopp.






lørdag 28. mars 2015

Bestemødrenes råd mot astma og andre luftveisplager


Honning og løk


Bestemødrenes råd er like gyldige idag som for 50 år siden, eller enda lengre bakover i tid. 

Det sies at de egyptiske arbeiderne under faraoenes tid fikk servert løk hver dag for å holde helsen ved like.Og honning var gudenes føde.

http://www.healthyfoodstar.com/our-grandmothers-know-best-traditional-remedy-for-asthma-bronchitis-cough-lung-diseases/



Løk inneholder vitaminene A, B, C, D, E og mineraler som magnesium, kalsium, kalium, natrium, sink, jern, kobber, selen og fosfor. Og tro det eller ei: vi finner også en ørliten mengde protein i løk.


Lik hvitløk inneholder vanlig løk allicin, som hemmer det smerte- og betennelsesfremmende enzymet cyclooxygenase, eller COX som det gjerne kalles. Allicin finnes også i ingefær så vet du det.
Pga sine antibiotiske egenskaper virker løk godt mot både virus og bakterier.  Tetthet i hals og bryst og tykt slim er vanlig ved astma, bronkitt og "røykhoste". Dette bedres ved inntak av denne styrkende og rensende sirupen du ser oppskriften på lenger ned på siden. Særlig er den god når halsen er sår.

A-vitamin styrker slimhinnene og sink er en "booster" for immunforsvaret.  Inneholdet av kaempferol virker antiallergisk. 


Topper du det hele med gudenes føde honningen, så har du hjulpet kroppen din langt på vei til en god helse.  Den er et universalmiddel innen plantemedisin. Skulle det nå være slik at du har pådratt deg en luftveisinfeksjon, anbefales det å ta en ekstra dose av sirupen iløpet av dagen.
Du kan også tilsette litt kanel i honningen for å få den varmende effekten som derved øker "flowet" i kroppen. Bare husk at du ikke må overspise kanel om du har feber.



Honning er foruten et godt middel til innvortes bruk, også et naturlig alternativ i hudpleien. Honningmaske nærer og frisker opp huden, og den er flott å bruke ved sår og sensitiv hud.

Sitron er et universalmiddel som tilfører base i kroppen. En kropp som er overbelastet blir sur og åpner veien for alskens plager og sykdommer. Ved å tilføre basedannende og naturlige næringsmidler gjenopprettes balansen og mange av plagene vi sliter med reduseres eller til og med forsvinner hvis resten av livsstilen fokuserer på de sunne alternativene i livet.
Sitron tar knekken på mange virus og bakterier og er også rensende i kroppen. Fint tilskudd når den store vårrengjøringen "innabords" står på programmet.

Dens antiallergiske og antibronkiale virkning gjør den til et godt suplement når astma og allergier er en del av hverdagen.  Sitron virker også betennelseshemmende og er kjent som et godt remedie mot bihulebetennelse.


Bestemødrenes remedie for lungeplager



1/2 kg rød eller gul løk (den røde er mildere i smaken)     
1/2 kg brunt sukker
2 mdium store sitroner
1,5 l vann
7 ss rå honning

Smelt sukkeret på svak varme til det får en gylden farge. Tilsett finhakket løk og la det simre noen få minutter før du har i vannet. Kok inn til en tredjedel av opprinnelig væske. Når blandingen er lunken tilsettes honning og sitron og du blander alt godt sammen. La stå blandingen stå stille over natten før du har på et rent glass med tett lokk.

Ta 1 ts før og etter hvert måltid til du er bedre i lungene. For barn anbefales det å ta 1 ts før hvert måltid.

tirsdag 17. mars 2015

Naturlig hånddesinfeksjon

Aromaterapiens mange bruksområder

Når ordet aromaterapi nevnes, sukker de fleste kvinner og ser for seg en deilig velværebehandling. Massasje kombinert med velduftende eteriske oljer - som svøper en inn i sin egen verden for en stakket stund - knar stive skuldre og andre "vondter" vekk på en behagelig måte.

Det mange ikke tenker over - eller vet - er at de eteriske oljene er naturens medisin. De aromatiske stoffene som utvinnes fra plantedeler gjennom destillasjon eller andre metoder, trekker inn gjennom huden og finner veien til "roten til det onde". Og der - begynner de nå mer potente oljene arbeidet med å gjenopprette balansen i kropp og sinn.

Massasjen i seg selv er en virksom og viktig komponent som ikke må undervurderes, men det er et annet kapittel.

Plantene inneholder alt en menneskekropp - og andre kropper enten det er fire ben eller fjær og vinger -  trenger for å opprettholde et sunt og friskt liv.

Kunnskapen om eteriske oljer strekker seg langt bakover i tid. Egypterne trakk ut de aromatiske oljene fra planter ved bruk av fett - enfleurage. De brukte oljene både medisinsk og som parfyme.

Den moderne bruken av eteriske oljer ble til da den franske kjemikeren Maurice Gattefosse på midten av 1930-tallet oppdaget at de flyktige oljene hadde antiseptiske egenskaper. Om jeg ikke husker feil, sies det at oppdagelsen skal ha sitt utspring i at han brant seg på hånden, og i ren refleks dyppet hånden ned i et kar med lavendeluttrekk.

Dette førte til en bredere kartlegging av oljenes medisinske egenskaper og i dag er det vel dokumentert at eteriske oljer innehar et bredt spekter av virksomme stoffer både mot det ene og det andre.


Lavendel (Lavandula angustifolia) 

- kjent som "apotek på boks" - er en av våre mest brukte oljer i dag. Dens innhold av 1,8 cineol og alpha-pinen jager de skremmende bakteriene staffylokokker på dør. Influensa og forkjølelser trives dårlig i nærheten av lavendel.

Innholdet av geraniol som også finnes i pelargonia er antiseptisk og virker bl.a mot tuberkulosebakterier.

Virus og sopp viker når lavendelflasken åpnes.





Tea tree ( Melaleuca alternifolia) 

inneholder mye av de samme stoffene som lavendel, men har noen ekstra "fightere" på lur når streptokokkene står på dørterskelen. Caryophyllene er supersoldaten her. 








Aloe vera (Aloe barbadensis) 

Innholdet av barbaloin virker mot tuberkulose og andre bakterier.  Askorbinsyren er en viktig medhjelper i kampen mot bakteriene og virusene som florerer rundt oss. Foruten alanine`s antioksiderende egenskaper som beskytter cellene i kroppen vår, inneholder denne vidunderlige planten polysakkarider og mineraler som styrker immunforsvaret vårt.







Trollhassel (Hammamelis virginiana) er spesialisten når det gjelder å jage MRSA bakteriene vekk.  Dvs de antibiotikaresistente staffylokokkene som kan være ganske standhaftige. De sammentrekkende egenskapene gjør den perfekt i hånddesinfeksjonsmidler, da mange smittestoffer dermed får problemer med å trenge gjennom huden. Den er antiseptisk og immunforsvaret setter stor pris på hjelpen denne vakre busken gir. Vær dog klar over at denne busken ikke er den samme busken med vridde grener ( Corylus avellana) som vi vanligvis kaller trollhassel og pynter opp i stua med. 





Hånddesinfeksjon


1 ts tørket finknust trollhassel eller1 ts tinktur

200 gr. aloe vera gel


1/4 ts eller 10 dråper E-vit. olje


10 dråper lavendelolje


10 dråper Tea tree olje


Bland alle ingrediensene og ha på pumpeflaske. 














tirsdag 24. februar 2015

Sjokolade med god samvittighet


Kakao- 

Theobroma cacao 

    
Theobroma betyr Gudenes føde og trærne med de kostelige kakaobønnene vokser i tropisk klima. Den største produksjonen foregår på Elfenbenskysten hvor det høstes over 1 million tonn kakaobønner i året.
Man kan dokumentere bruk av kakao – hovedingrediensen i sjokolade tilbake til ca 1500 fkr. Kakao innehar en mengde helsefremmende egenskaper.


Den er en kraftig antioksidant.  Og en studie utført i 2013 ved American Academy of Neurology viste at kakao bedrer blodgjennomstrømningen i hjernen hos eldre mennesker.  Så det som øker blodgjennomstrømningen i de høyere sfærer, øker også blodgjennomstrømningen i de nedre sfærer.
Dette er en av grunnene til at disse små bønnene er et skattet afrodisiakum.  Afrodisiaka virker avslappende og stimulerende på det kvinnelige systemet, mens det girer opp det mannlige.  Rose, vanilje, muskatnøtt og ylang-ylang har lignende virkning.  Tilsetter man en liten klype chilli i kombinasjon med kakaoen øker blodgjennomstrømningen ytterligere og virker varmende.
Den stimulerende og balanserende virkningen kakao har på det sentrale nervesystemet kan vi tillegge stoffene theobromine og theophylline.

Kakao virker regenererende på huden – hvem har vel ikke hørt om kroppsinnpakning med sjokolade som enkelte spa og velværeklinikker tilbyr – takket være innholdet av C-vitaminer og beta karoten.
En deilig kopp varm kakao er en ypperlig kilde for å holde virus og bakterier unna i den kalde årstiden.  Dessuten virker den antiinflammatorisk, så her er det ingen grunn til å holde igjen på godsakene.  Innholdet av proteiner, fett og karbohydrater gjør kakao til et lite måltid i seg selv.
Husk nå bare på at vi ikke snakker om den utvannede sjokoladen full av sukker du får kjøpt i kiosken.  Vi snakker om den rene, mørke, litt bitre delikatessen du handler i helsekosten eller hos seriøse helsekostforhandlere på nett.


Har du forresten laget din egen sjokolade noen gang?  Hvis ikke, skal du få en superenkel oppskrift her:


Grunnoppskrift sjokolade  


1 del kakaosmør
2 deler kakaomasse
Ca 1 ts vaniljepulver
Søtning etter smak
Man kan bruke stevia (litt lakrisaktig ettersmak), honning eller hva man liker best. For sunnest mulig sjokolade, anbefales det å bruke lite eller helst unngå hvitt sukker.

Smelt kakaomassen og kakaosmøret i vannbad over svak varme. Når det er smeltet tilsettes vaniljepulveret og søtningsmiddelet. Hell i små former eller på et brett og sett kjølig til sjokoladen er stivnet.
Er du av de som liker å eksprimentere på kjøkkenet kan du tilsette nøtter, tørket frukt, krydder osv. etter hjertets lyst. Det er DU som skal like sjokoladen du lager.





                                                                        

Rask og supersunn Is


3 frosne bananer
1 ss mandelsmør
1 ss rå kakaopulver

Topping
Bær og mørk sjokolade




Mos bananene – tilsett litt vann om nødvendig. Tilsett mandelsmør og kakao og bland til en jevn masse. Ha i serveringsskåler og topp med bær og grovhakkede sjokoladebiter. Enjoy..

Oppskrift fra . 


Av Kristin Skoglund

Copyright: Kristin Skoglund


tirsdag 20. januar 2015

Sår hals = Lakrisdrops

For de av dere som ikke har lest bloggen om lakris, så finner dere den ved å trykke på linken 2014. Der finner dere kort info om lakris og dens helsefremmende egenskaper.
Og til dere som har etterlyst oppskriften på lakrisdrops så kommer den her:




Lakrisdrops

225 gr sukker
62 gr. druesukker
1/2 dl vann
2 ts lakrispulver
5 ml anisolje eller 1 ts malt stjerneanis
evnt. 1 ss salmiakkpulver hvis du vil ha en sterkere smak





Ha vann, sukker g druesukker i en kjele.  Kok opp under loo og la det fosskoke til sukkeret har smeltet,  Sett et termometer i kjelen.  Når termometeret iser nøyaktig 162 grader heller du massen utt på et bakeunderlag av teflon.  La massen avkjøle seg ca 1/2 minutt og tilsett lakris, anis, farge og evnt. salmiakkpulveret.
Elt massen slik at alt blir blandet godt sammen.  Når massen er passe avkjølt strekker du den ut til passende lengder og klipper opp i små biter.
Størrelsen på dropsene bestemmer du selv.  Du kan også kjøpe små pinner i hobbyforretninger og lge dine egne "slikkepinner".
Form da runde kuler eller avlange drops og stikk pinnen i massen. Rull gjerne dropsene i litt av lakrispulveret så kleber de seg ikke sammen under oppbevaring.
Avkjøl dropsene helt og oppbevar de kjølig i tett boks, eller pakk små porsjoner i cellofan og gi noen du bryr deg om en hjemmelaget gave.


\

Eteriske oljer i kampen mot MRSA

og andre uvelkomne gjester i vinterhalvåret

Virusene og bakteriene bokstavelig talt svirrer rundt oss om dagen.  Forkjølelse og influensa er velkjente fenomener på denne årstiden.  Vi er ofte raskt ute og løper til legen for å få antibiotika. Og legene har villig vekk skrevet ut resept på resept opp gjennom årene.
Penicillin eller antibiotika som man også sier, var jo forrige århundres store hit. Det skulle virke mot "alt". Og virke gjorde det - mot bakterier, men ikke mot virus..Likevel ble det ofte foreskrevet for sikkerhets skyld når man satt med rennende nese og hostekuler på legens venteværelse.

Nå er det nå slik at i kampen for å overleve vil en organisme, det være seg deg eller en bakterie gjøre sitt beste for å tilpasse seg forholdene man lever under.
Bakterier og viruser har det med å mutere/forandre seg og derved bli motstandsdyktige overfor midler som ikke gagner de.  Og her har man sett kappløpet mellom forskningen av nye preparater som skal holde oss friske og bakterier/viruser som kjemper for å tilpasse seg og overleve. 

De siste årene har det vært mye snakk om antibiotikaresistente bakterier.  Det vil si, bakteriene har videreutviklet seg og dør ikke lengre av de medisinene som skulle "ta knekken" på de.  De er blitt antibiotikaresistente. 

En av disse er den kjente MRSA - meticillinresistent Staphylococcus aureus.  Disse gule staphylokokkene finnes på huden og i nesen hos de fleste av oss og gir oss vanligvis ingen plager. Selv om det er ubehagelig,  står vi fint over et bekjentskap med MRSA som med så mange andre virus og bakterier.  Den store utfordringen er smitte hos de som allerede er svake eller syke. Her kan bakterier og virus bli en utfordring når vanlig antibiotika ikke virker. Selv om det finnes sterkere antibiotika til dette bruk, får man også bivirkningene med på kjøpet. Og det er ikke ønskelig. 

Så hva gjør man?  Skal man la seg knekke av alskens uhumskheter som smutter forbi immunforsvaret våt?  NEI, så langt derifra.  Vi tar opp kampen på et annet nivå.Vi bruker 

ETERISKE OLJER

Når vi vender oss mot naturen, er det alltid råd å finne for det meste.
Moder jord har sørget for et rikholdig arsenal av plantestoffer som ikke bare demper symptomer, men faktisk går til roten av det onde og gir oss muligheten til å utrydde de uvelkomne gjestene som invaderer oss hvert år, samtidig som kroppen blir styrket til å takle neste generasjon virus og bakterier som ganske sikkert svirrer forbi oss neste år. Og slik fortsetter kampen mellom mennesker og bakterier/virus. Hvem vinner kappløpet denne gangen, du eller viruset/bakterien?

Under får du et par oppskrifter på eteriske oljer som kan hjelpe deg til å forhindre eller vinne kampen. Begynn med den første oppskriften og suplèr med den andre. Da får du et bredspektret virkemiddel.

                                                 

1 d1 dl mandelolje
5 dråper teatree olje
5 dråper kamfer olje
5 dråper pepper olje
5 dråper eukalyptus olje 

l mandelolje
5 dråper lavendel olje
5 dråper geranium olje
5 dråper grapefrukt olje
5 dråper blå azulen 
(blå kamilleolje)

Bland baseoljen (mandeloljen) og de eteriske oljene i en mørk flaske eller noe annet. Smør på bryst og på siden av halsen 4-5 ganger pr døgn i akuttfasen. Gå deretter ned til morgen og kveld når du kjenner at du begynner å bli bedre. For å hindre tilbakefall er det greit å bruke oljene et par dager etter at du er frisk.
Har du en veldig sensitiv hud anbefales det at du prøver å smøre deg med litt olje på innsiden av håndleddet og ser om du får reaksjoner som kløe/utslett. Isåfall er det å anbefale at du reduserer mengden dråper i blandingen. 


Har du lyst til å lese mer om tester gjort på noen av disse oljene, følg linken under. 

Og info om MRSA her: