fredag 25. juli 2014



Geiterams


Med sin skarpe, men samtidig delikate purpur-rosa farge og høye stengel vaier geiteramsen stolt i terrenget.

Visste du at geiteramsen opp gjennom tidene har blitt brukt både som mat og medisin?  En mye brukt te som verdsettes i Russland kalles koporjete og lages av geiterams.

Naturen flommer over av herligheter som holder oss friske og sunne, men mye av kunnskapen om naturlige fødevarer har ligget i dvale i lange tider.  Heldigvis begynner kunnskapen om de naturlige og kroppskjente næringsmidlene å få fotfeste igjen.



Geiteramssaft

Kok opp ca 125 gr geiteramsblomster med ca
1 l vann og ca
4 ts sitronsyre.
Tilsett sukker etter smak.
 La blandingen stå kjølig i ca 4-5 dager og sil av.

Saften heller du på flasker og setter i fryseren om du ikke planlegger å drikke den opp iløpet av en uke. 
I såfall kan du oppbevare saften i kjøleskapet.




Kan du tenke deg noe mer delikat enn et glass forfriskende geiteramssaft i sommervarmen som ikke bare lesker en tørst strupe, men boozter stoffskiftet ditt samtidig?

Du vet kanskje at lavt stoffskifte er en av årsakene til at kroppen lettere lagret fett, men er uvillig til å gi slipp på de ekstra kiloene?

NÅ VET DU DET!



Lavt stoffskifte

Lider du av lavt stoffskifte kan dette ha en sammenheng med stress - husk at kroppen ikke nødvendigvis bare oppfatter høyt gir i hverdagen som stress.  Situasjoner som kroppen ikke føler seg bekvem i oppfattes som stress, det være seg for varmt eller for kaldt. Uvante eller gjentagende situasjoner som påvirker psyken.  Tap av en som står deg nær, du har mistet jobben, hunden din har stukket av for hundrede gang, du liker ikke naboene dine, og slik kan listen fortsette i det uendelige.

Ved langvarig stress utskilles hormonet cortisol fra binyrene. Normalt sett medvirker dette hormonet i en kjedereaksjon som gir energi til cellene dine og derved et raskt stoffskifte for å si det enkelt. Det er selvfølgelig flere årsaker som spiller inn, men poenget her er å gi deg et lite innblikk i noe av det som skjer i kroppen din når du føler deg sliten og slankekuren ikke virker.
 
Kroppen er et finjustert instrument, og når en situasjon kroppen oppfatter som en ubalanse vedvarer, svarer kroppen med å "stenge av". Cortisolproduksjonen blir lav og østrogennivåene øker. Mange opplever PMS, kraftige menstruasjonsblødninger, hetetokter, vektøkning osv.
Der du før kunne spise hva du ville og forbli slank, føler du nå at du legger på deg bare du tenker på mat...Og den primære årsaken er at kroppen er i en stressituasjon. 

Og her kommer den vidunderlige geiteramsen inn. Den er en antioksidant, dvs at den beskytter cellene dine mot frie radikaler, og den har kreftpreventive egenskaper. 
Geiteramsen virker også antiinflammatorisk.  En kropp i ubalanse har ofte betennelser både her og der, selv om du ikke oppfatter det slik. Slaggstoffer hoper seg opp i vev fordi kroppens renseorganer ikke klarer å jobbe effektivt nok til å kunne kvitte seg med de. Hvem har vel ikke stiftet bekjentskap med cellulitter?

Så unner du deg et glass forfriskende og beroligende geiteramssaft i varmen, og setter frem skålen med ekte lakris, er du på vei til å regulere mange av årsakene til stress, overvekt og utbrenthet. Lakrisen har noen av de samme egenskapene som geiterams når det gjelder stressrelaterte plager, samt et hav av andre helsefremmende egenskaper. Dette skal du få høre mer om ved en senere anledning.
 


 





torsdag 17. juli 2014


GRØNN SMOOTHIE

Mist magefett på 2 uker
 

På grunn av sitt høye innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter booster denne smoothien metabolismen i kroppen din.
Den har dermed den hyggelige effekten  at fett forbrenner raskere. Samtidig renses kroppen for slaggstoffer og immunforsvaret ditt vil juble over styrkedrikken du gir det.
Du  risikerer å både føle deg i bedre form og kunne se deg i speilet med glede og forundring over ditt "nye" jeg.

Tar du deg tid til noen minutters aktiviteter hvor pulsen øker og du svetter hver dag, oppnår du enda bedre resultater.


1 ts eplesider
1 ts fersk kuttet ingefær
1 hvitløksfedd
1/2 avocado
30 gr fersk spinat
1 ts honning
1 håndfull peppermynte
1 håndfull persille
1 håndfull brennesleblader
1 håndfull løvetannblader og røtter
1/2 ts sort pepper
1 liten klype chillipepper
evnt. litt hav- eller himalayasalt
1/ glass lunkent vann



Ha alle ingrediensene bortsett fra hvitløk og honning i en blender og kjør på full speed. Når blandingen har fått passe myk konsistens tilsettes hvitløken og honningen og du kjører et par runder til i blenderen.

Drikkes før frokost hver morgen.

For flere helsetips se:

http://www.healthyfoodhouse.com





søndag 6. juli 2014

Skvallerkålen - Brukt i mat og medisin


Skvallerkålen

Brukt i mat og medisin


Skvallerkålen – en av de mest iherdige og nesten «umulig å bli kvitt i hagen»  plantene spretter opp som et lysegrønt teppe overalt. I plenen, i blomsterbedet og hvor enn de måtte finne en mulighet.

Hvem skulle trodd at denne iherdige planten er en C-vitaminbombe som i tidligere tider var et velkomment tilskudd på bordet etter en ofte næringsfattig vinter. Man antar at det var munkene som innførte skvallerkålen her hjemme på de nordligere breddegrader.
Og som vi vet, munkene var kyndige når det gjaldt bruken av planter til mat og medisin.

Skvallerkålen kan brukes fersk i matlaging eller tørkes og brukes som te eller krydder når sommersesongen er over.
Når vinden uler rundt hushjørnene og snøen ligger som et søvndyssende teppe over markene -
hva er vel bedre enn å ta frem posene med tørkede skatter og mimre over de varme late sommerdagene, hvor fønvinden fikk naturens grøde til å nikke mot deg:
Her er jeg!  Plukk meg, spis meg fersk eller tørk meg, så kan du nyte godt av mine helsefremmende egenskaper hele året.


Det vitenskapelige navnet på skvallerkål er Aegopodium podagraria og henviser til bruken ved urinsyregikt/podagra.

Helge Sjursen ved Bioforsk, Plantehelse skriver følgende om skvallerkålen:

En tilnærming er å ta den anvendelige planten i bruk i matlaging eller som lindrende urt. I dag er skvallerkål lite brukt i moderne urtemedisin, men planten er svakt beroliggende og har en urindrivende og betennelseshemmende virkning. 
Planten kan blant annet drikkes som urtete laget av bladene, roten eller frøene. 
Dette skal virke mot gikt og revmatisme. 
Eller du kan lage en kompress av skvallerkålblad eller vaske med skvallerkålte mot gikt, hemoroider, åreknuter, hudbetennelser og forbrenninger. Knuste blad kan også legges på sår og brukes til å lindre kløe etter insektstikk.

Planten er også verdt å ta med på kjøkkenet: - Skvallerkålen er rik på C-vitaminer, og særlig i krigsårene 1940-45 ble den brukt som matplante, forteller Sjursen. Det er gjerne unge blad som brukes i matlaging. Planten passer for eksempel i supper, stuinger og forskjellige ovnsretter – gjerne sammen med brennenesle. Friske unge blad kan også brukes i salater. Når de har vokst en stund, får de en beskere smak.

Helge Sjursen Bioforsk, Plantehelse


Grønn Sommersalat 


Fyll en bolle med vekselsvis

skvallerkål
økologisk bladsalat
blomkarseblad
økologisk ruccolasalat
finhakkede geiteramsblad
økologisk agurk
pinjekjerner eller cashewnøtter

Lag dressing av olivenolje og noen dråper økologisk sitron smakssatt med salt og pepper.
Eventuelt kan du bruke balsamico og olivenolje.