Nyper
Høstens immunstyrkende energibomber
Denne vakre, men akk så tornefulle planten huser vidunderlige egenskaper.
De duftende rosebladene - kjent helt tilbake fra oldtiden og verdt sin vekt i gull.
Nypene - røde energibomber som bare venter på å bli plukket.
Nypene - røde energibomber som bare venter på å bli plukket.
Det finnes forskjellig typer roser og de brukes på ulike måter.
Mest kjent for sin dyrebare olje er Rosa centifolia og Rosa damascena.
Roseolje er en av verdens dyreste oljer.
Nypene høstes fra Rosa rugosa og Rosa canina.
Nypene høstes fra Rosa rugosa og Rosa canina.
Det er fristende å si at rose er naturens gave til kvinnen. Mildt rosevann brukes til personlig hygiene i forbindelse med menstruasjon. Og rose er kjent for å kunne glatte ut små rynker og holde huden spenstig og glatt.
Men den er også høyt verdsatt for sine betennelseshemmende, avgiftende og mageregulerende egenskaper.
Men den er også høyt verdsatt for sine betennelseshemmende, avgiftende og mageregulerende egenskaper.
Rose er et "must" i enhver kvinnes husapotek.
Nyper er proppfulle av vitamin A,B,C og K. Samt mineraler som kalium og jern. De inneholder dessuten karotin som beskytter huden og er det stoffet som bidrar til en sunn og gylden glød i ansiktet.
Det høye innholdet av C-vit. og flavonoider holder immunforsvaret ditt i beredskap, slik at høstens virusinnvasjoner fort mislykkes om de prøver å komme seg inn i kroppen din.
Skulle det likevel skje, er nypenes fantastiske blodrensende, urinutskillende, svalende og kjølende egenskaper, gode hjelpere for å få deg fort på bena igjen.
Er du så heldig å ha nyper i hagen, eller har en snill nabo som gir deg lov til å plukke nyper på sin eiendom, får du her en oppskrift på en deilig nærende nypemarmelade.
500gr nyper
3dlvann
400gr sukker
1sitron
Del nypene, rens og fjern alle frøene. Kok nypene i
ca 15-20 min. Ta de opp og del de i mindre biter. Legg nypene tilbake i kjelen og tilsett sukkeret og sitronsaften. La det hele koke i ca 30-40 min til nypene er møre. Hell marmeladen på rene glass og pass på at lokket er tett. Sett glassene på hodet til marmeladen er avkjølt.
Vil du ha en kraftigere variant til bruk ved forkjølelser og influensa, kan du tilsette svart pepper og litt honning når marmeladen er ferdigkokt :)
http://oppskrift.klikk.no/nypemarmelade,-nypemos-og-nypesuppe/3640/
http://oppskrift.klikk.no/nypemarmelade,-nypemos-og-nypesuppe/3640/
http://oppskrift.klikk.no/nypemarmelade,-nypemos-og-nypesuppe/3640/