fredag 24. juni 2016

Rabarbra - Barndommens sommerminner


Sommer og sol - eller sommer og regn.
Uansett vær, har de fleste av oss barndomsminner om rabarbraens sure og knasende stilker.
En kopp med sukker fra mor eller bestemor hørte gjerne med og gjorde denne opplevelsen en anelse søtere.

Hjemmelaget rabarbrakompott med fløte og sukker til dessert var selvsagt et fast innslag på sommerens middagsbord.

Idag, med allverdens teknologiske hjelpemidler for tilberedning, oppbevaring og fulle butikkhyller, kan vi nyte denne syrlige sommersmaken året rundt.

Det er forresten ganske så lett og raskt å lage rabarbrakompott selv - fortsett å les, så får du oppskriften lenger nede på siden.





I rabarbraen finner vi C og E-vitaminer som beskytter cellene i kroppen mot skader. Immunforsvaret styrkes og hjernen likeså.

Kalsium hjelper oss å holde hjerte og blodtrykk innenfor "normalen"
Og - rabarbraen bidrar til å gi oss kvinner en god overgangsalder - som også brennesle gjør ved sin dempende virkning på hetetokter.
Ønsker du å dempe søtsug og holde blodsukkeret i balanse er innholdet av krom et av stoffene du bør stifte bekjentskap med.

Inneholdet av vitamin K senker blødningstiden og øker blodlevringsevnen.
Antatt dagsdose av K-vit er 1 mcg pr. kilo kroppsvekt.

Er det energien og ungdomskilden du søker bør rabarbraen finnes på ditt bord. Likeså om du plages med inflammasjoner i kroppen. Det sørger kobberet i rabarbraen for.


Rabarbra inneholder stoffer som hjelper for det meste av plager èn måtte ha. Men, det gjelder med denne vidunderplanten som med alt annet. Litt av det ene og litt av det andre.  Innholdet av oksalsyre kan hemme opptak av andre næringsstoffer om man går amok i rabarbrabedet.
Det er summen av det totale kostholdet og livsstilen forøvrig som gir en sunn og frisk helse.


God sommer i naturens mangfoldige spiskammers.



Rabarbrakompott med vanilje og kardemomme/kanel  


ca 1/2 kg rabarbra ( 3-4 stilker)
3 dl vann
2 dl sukker
1-2 ss potetmel

Skyll, rens og hakk stilkene i ca 1-2 cm lengder. 
Legg rabarbra og sukker lagvis i en kjele. Tilsett vannet og kok til det er mørt.
Rør ut potetmelet i litt kaldt vann og rør deretter forsiktig inn i kompotten.
Gi kompotten et lite oppkok, hell over i serveringsbolle og avkjøl.

For en ekstra smak på kompotten kan du tilsette vaniljefrø eller 1 ts vaniljesukker og en liten klype kardemomme evnt. kanel under det siste oppkoket.

Server kompotten med fløte og et lite sukkerdryss på toppen. 

Bruker du rørsukker i kompotten gir dette en fyldigere smak og doseringen kan senkes. Dine smaksløker bestemmer mengden sukker du ønsker i kompotten.


En artig variant på varme sommerdager er kald eller lunken


RABARBRASUPPE

Samme ingredienser og fremgangsmåte som kompott, men bruk 1 1/2 liter vann