Litt sunt - Veldig godt - Nattmat for søtmonser
Brownies med sjokolademousse og friske bær
Hva gjør du når klokka er over sengetid, butikken er stengt og du bare må ha noe søtt å sette tennene i?
Tar frem viljestyrken og går og legger deg. Neste morgen løper du til helsekosten og kjøper Krom som du vet demper søthungeren.
Eller, du lar alle hemninger fare og stuper inn i skuffer og skap i håp om å finne noe som kan tilfredsstille søthungeren.
Noen som kjenner seg igjen? Jeg, gjør ihvertfall det. Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for søtt fremfor surt. Og slik er vi mennesker. Hver og en av oss har en konstitusjon som trives best med søtt, surt, salt eller bittert. I moderate mengder vel og merke. Litt av alle smaker iløpet av dagen er å anbefale.
Det er først når det ene tar overhånd over det andre, det er grunn til å se nærmere på hva som er iferd med å skje.
Vel må jeg innrømme at tanken på søtt streifet meg tidligere idag, da jeg var i butikken. Men ingen av ferdigproduktene fristet. Dog lot jeg meg friste av en liten kartong økologisk fløte,
Etter en lang og givende dag i hagen var det godt å komme inn. Andre gjøremål sto på lista, så klokka tikket ivei i sitt eget tempo.
Sent på kveld, med halvsenkede skuldre ble godstolen endelig inntatt da tanken på søtsaker igjen meldte sin ankomst.
Nei, klokka er mye, butikken er stengt. Jeg gidder ikke lage noe nå. Er ikke helt sikker på om jeg har alle ingredienser til å lage noe som smaker søtt.
Haha, godt forsøk på å lure seg selv. Jeg har full oversikt over hva jeg har i skuffer og skap. Og jeg visste utmerket godt da jeg kjøpte fløten at sjansen for at jeg kom til å lage noe med søt smak var stor. Spesielt stor sjanse for at jeg ville lage noe med sjokoladesmak.
Som tenkt - så gjort. Inn på kjøkkenet, frem med redskaper og inn i skuffer og skap for å finne frem ingredienser. Jeg hadde jo kjøpt fløte, og sjokolademousse er raskt og lett og lage.
Aberet er at den må stå kjølig en stund før den kan nytes.
Vel, jeg var allerede på kjøkkenet, virketrangen hadde ikke gått over, så hvorfor ikke?
Nå må innrømmes at smaken av sjokolade hadde festet seg i hjernen, så jeg rørte sammen en brownieskake med det samme jeg var igang.
Det er også en delikatesse som nærmest lager seg selv. Kast (ikke bokstavelig talt) alle ingredienser i en bakebolle, rør litt rundt, ha i form og stek. Lettere blir det ikke.
Mousseen sto til kjøling og kaken var satt i ovnen.
Så da gjensto bare pynten for å få hele prosjektet perfekt. Pynten har jeg i fersk variant i hagen på denne årstiden, så det var bare å finne frem lommelykt og boks.

Ut i natten gikk ferden for å plukke bringebær og sitronverbena. Sunnere og ferskere kan det neppe bli.
Man trenger ikke å forgå seg i den helseskadelige korridoren selv om man ønsker å spise søtsaker.
Så klokken 2400 inatt kunne jeg atter finne godstolen.
Denne gangen med en asjett sjokolademousse, et stykke (eller ble det to? ) brownies pyntet med nyplukkede bringebær og sitronverbena.
Nå vil nok mange riste på hodet og si: Stakkars deg, du må virkelig gå til behandling når du er så desperat etter søtt at du lager kaker og desserter midt på natten.
Neida, så galt er det ikke. Jeg er i den heldige posisjon at jeg ikke er bundet av en vekkerklokke som kimer klokka grytidlig på denne tiden av året.
Faktisk er jeg et B-menneske og B-mennesker er som kjent mest aktive om kvelden. Og med tanke på dagens alle gjøremål - selv om de var hyggelige og balsam for sjelen - var det akkurat noe som roet ned kroppen fra å være aktiv til å bli avbalansert på alle nivåer jeg trengte.
Kort fortalt om ingrediensene
Kakao - Gudenes Føde er full av antioksidanter, øker blodgjennomstrømningen til hjernen og er et afrodisiakum. Theobromine og theophylline balanserer det sentrale nervesystemet. Man sier at sjokolade gjør en glad.
Kroppsinnpakning med sjokolade har funnet veien inn i norske spaklinikker. Dens innhold av C-vitaminer og karotinoider er hurra for huden.
Sitronverbena - inneholder mange forskjellige terpenioler og er både magen og hudens venn. I likhet med kakao jobber sitronverbenaen på lag med nervesystemet. Den har en balanserende og beroligende virkning.
Bringebær - C-vitamin og eteriske oljer som styrker motstanden mot uvelkomne gjester i kroppen. Man antar noe svakere virkning av bærene enn bladene som virker på lag med det kvinnelige hormonsystemet og hjelper galleblære og urinveier i deres arbeid i kroppen.
Og før jeg sier god natt skal jeg dele oppskriftene med dere.
Brownies
100 gr mørk sjokolade (Jeg brukte 50 gr 70% sjokolade og rå, økologisk kakao på øyemål)
100 gr smør (ikke margarin)
2 dl sukker (kan fint bruke litt mindre)
2 egg (økologiske smaker best)
1 1/2 dl hvetemel
1 ts salt ( hav eller himalaya gir god samvittighet)
Smelt smør og sjokolade. Bland i resten av ingrediensene og rør om.
Stekes i avlang eller rund form (24cm) på 160-170 grader i ca 20 min
Sjokolademousse
250 gr mørk sjokolade ( brukte samme formel som beskrevet over, mousseen blir litt lysere i fargen)
3 dl kremfløte
2 eggehviter
2 eggeplommer
3 ss sukker
evnt. revet skall fra en 1/2 økologisk appelsin (jeg brukte ikke det)
Smelt sjokoladen med litt fløte
Pisk eggehvitene stive
Pisk eggedosis av egg og sukker
Pisk krem av fløten
Bland i denne rekkefølgen: Ha den smeltede sjokoladen i kremen, deretter tilsettes evnt. revet appelsinskall og eggedosisen og tilslutt eggehviten. Denne skjæres forsiktig inn for ikke å slå luften ut av den. Avkjøl.
Har du problemer med å vente på at mousseen skal bli spiseklar, kan du jukse og sette den en kort stund i fryseren før du fortsetter å la den stivne i kjøleskapet. Den skal ikke fryse.
Browniesen smaker best lunken.
Pynt med det du har av bær og frukt og velbekomme.
God natt fra en glad og avslappet søtmonsine!
Oppskriftene har sin basis fra kokk og undervisningsansvarlig Line Riisnæs og kokk og undervisningsansvarlig Bent Stiansen.