tirsdag 5. mai 2015

Basisk og renset kropp = Frisk kropp


Rask og effektiv suppe/buljong som tilfører kroppen din base, samtidig som du får en vårrengjøring fra innsiden og ut.

Gulrøtter med sitt rike innhold av karotinoider styrker og beskytter slimhinnene og huden. Det er også karotinoidene - nærmere bestemt betakarotin - som gir den fine gyldne gløden til huden og får brunfargen til å holde lengre. 


Løk er et "must" for immunforsvaret. Foruten å inneholde bl.a askorbinsyre som kan bidra til å redusere allergi, beskytte leveren og virke lett vanndrivende, er dens mange innholdsstoffer innvolvert i de fleste prosesser i kroppen.


Stangselleri er mest kjent for å være vanndrivende på folkemunne. Den har mengder av andre gode egenskaper som gjør den vel verdt å legge i salatbollen eller i suppen. 
Stangselleri inneholder stoffet apigenin som beskytter arvestoffet  - DNAet - i cellene våre, er antiinflammatorisk-, virus og bakteriehemmende.  Den styrker hjertet og motvirker stress, samt virker foryngende på huden.


Brokkoli som tilhører kålfamilien, er kjent for sine krefthemmende egenskaper. Her er det indol som er den store bidragsyteren. Antioksidanter, betennelseshemmende og antiallergiske egenskaper setter kroppen pris på. Med dens innhold av fiber går transporten av det overskytende måltidet via tarmsystemet så det suser. I farten fanges også mange andre uheldige stoffer kroppen vil kvitte seg med opp.


Aspargus er en antioksidant og beskytter leveren mot skadelige stoffer. Videre er disse delikate stenglene kjent for å avhjelpe ved alle slags hudprobler fra acne til psoriasis. Aspargus øker flowet av urin og derved avfallsstoffer som skal ut den veien. Vil man ha hukommelse som en ungdom når alderen siger på, er det aspargus`innhold av cholin som gjelder. Dette stoffet virker hemmende på utviklingen av Alzheimer og demens.

Så frem med suppekjelen og - ENJOY!


Basebuljong - grunnoppskrift                  

2 Gulrøtter
1 Løk
2 stilker Stangselleri
1/2 eller 1 liten Brokkoli 
4 Aspargus
ca 1 liter vann
evnt. litt sort pepper og hav/himalayasalt og 1-2 hvitløksbåter
1 håndfull brennesleblader

Grønne krydderurter som basilikum, rosmarin, salvie, koriander, persille, gressløk, løvetannnblad og røtter

SMAKEN ER FORSKJELLIG, så her kan du bruke så mange eller så få grønnsaker og krydderurter du vil. Smak deg frem og finn din smak. Grunnoppskriften er veiledende for å gi deg et hint om hva du bør ha i buljongen/suppen.

Rens og finhakk eller skjær alle grønnsakene i små biter. Vann og grønnsaker i kjele - småkokes mørt. Tilsett krydderurtene til slutt ( de skal bare trekke med en liten stund, IKKE KOKE ).
Ønsker du å drikke som buljong, siles grønnsakene og urtene fra, og du drikker væsken i løpet av dagen. Er det suppe som står på programmet den dagen er det bare å finne frem den dype tallerkenen og forsyne seg til magen sier stopp.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar