Hvor vårens lunefulle værforandringer lurer oss til å kaste vinterklærne for tidlig, gir høstens variasjoner i vær og temperatur sjelden motsatt adferd.
Vi glemmer å kle på oss. Sommerens varme og late dager hvor kropp og sjel fylles med solens livgivende stråler. Lett og sunn mat på menyen sitter friskt i minnet.
Vi har rustet opp til vinteren med den lette og sunne maten, solen og nedtrappingen av en vanligvis stresset hverdag.
Både ja og nei kan svares til den påstanden.
Mens dyrene i naturen har brukt sommeren til å spise seg så fete som mulig mtp vinterens knapphet i matfatet og ofte strenge kulde, har vi menneskene levd på lett og gjerne fettforbrennende mat.
Og det er i utgangspunktet ingen dårlig idè helsemessig og livsforlengende sett.
Hvem orker en kraftig og fet middagsrett på bordet når gradestokken kryper oppover?
Vi bor på den nordlige halvkule med få soldager i året. Kaldt og vått, varmt og tørt om hverandre iløpet av året.
Så optimalt sett er det riktig å variere litt i matvanene for å være sin beste utgave av seg selv.
Under er en superkort oversikt over noen av egenskapene til ingrediensene jeg brukte i høstens hotteste fiskesuppe.
Tanken bak suppen var å få i seg stoffer som varmer, styrker og forbereder en på høstens invasjon av virus og bakterier. Og selvfølgelig en ekstra "boozt" til resten av kroppen i samme slengen.
Suppen er laget på øyemål og ved smaking som passer mine smaksløker, så her må du bare helle oppi til dine smaksløker er fornøyd.
Både enkelt og gøy var det iallefall og feil blir det uansett ikke.
Kan gi dere et hint om at jeg kokte hvitfisk først. Tok vare på litt av kraften og tilsatte en boks (ja, du leste riktig, jeg gikk bort fra mine prinsipper) tomater og litt olivenolje. Olje øker opptaket av stoffene i gulrøtter og tomater. Du må gjerne tilsette ferske hakkede tomater og la de koke med i kraften.
Deretter tilsatte jeg grønnsakene ( du kan bruke hva du best liker ) og lot det småsimre til alt var mørt. Tilslutt slapp jeg et par tigerreker og litt urter og hvitløk i suppen. Disse skal ikke koke. Da forsvinner endel av de viktige stoffene vi ønsker oss for god helse.
God apetitt!
1 liten skulp av flasken med Olivenolje: Omega 6
Fisk: 0mega-3 beskytter celler og hjerte/karsystemet
Skalldyr: Fremmer det mannlige hormonsystem
Risnudler for konsistensens skyld
2 mellomstore Poteter: C-vitamin og stivelse for konsistensens skyld
Tomater: Lycopen er en antoksidant og medvirker i det mannlige hormonsystem
1 stor Gulrot: A-vitaminer beskytter slimhinner og styrker synet (spesielt nattsynet
)
1/2 middels stor Brokkoli: Indoler hemmer kreft
3 fedd Hvitløk: immunstimulerende, krefthemmende, parasitt/virus/bakteriehemmende
1/2 Chilli: Varmende, sirkulasjonsfremmende hjerte/kar
Mye Sort pepper: Varmende, avgiftende, beskytter mot mageinfeksjoner, feber- og smertestillende
Et lite dryss Himalayasalt: Inneholder alle mineraler og enzymer kroppen trenger
1/4 håndfull Brennesle: Blodrensende, styrker mannlig/kvinnelig hormonsystem (minus prostataproblemer og klimakteriproblemer)
1/4 håndfull Løvetann: Blader virker utrensende på nyrer/urinveier
Røtter renser lever/tarmsystem
1 knisodd Gurkemeie: Regulerer genene, krefthemmende, betennelseshemmende
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar