Kakao-
Theobroma cacao
Theobroma betyr
Gudenes føde og trærne med de kostelige kakaobønnene vokser i tropisk klima. Den
største produksjonen foregår på Elfenbenskysten hvor det høstes over 1 million
tonn kakaobønner i året.
Man kan dokumentere bruk av kakao – hovedingrediensen
i sjokolade tilbake til ca 1500 fkr. Kakao innehar en mengde helsefremmende
egenskaper.
Den er en kraftig antioksidant. Og en studie utført i 2013 ved American Academy of Neurology viste at kakao bedrer blodgjennomstrømningen i hjernen hos eldre mennesker. Så det som øker blodgjennomstrømningen i de høyere sfærer, øker også blodgjennomstrømningen i de nedre sfærer.
Dette er en av grunnene til at disse små bønnene er et
skattet afrodisiakum. Afrodisiaka virker
avslappende og stimulerende på det kvinnelige systemet, mens det girer opp det
mannlige. Rose, vanilje, muskatnøtt og
ylang-ylang har lignende virkning.
Tilsetter man en liten klype chilli i kombinasjon med kakaoen øker
blodgjennomstrømningen ytterligere og virker varmende.
Den stimulerende og balanserende virkningen kakao har på
det sentrale nervesystemet kan vi tillegge stoffene theobromine og
theophylline.
Kakao virker regenererende på huden – hvem har vel
ikke hørt om kroppsinnpakning med sjokolade som enkelte spa og velværeklinikker
tilbyr – takket være innholdet av C-vitaminer og beta karoten.
En deilig kopp varm kakao er en ypperlig kilde for å
holde virus og bakterier unna i den kalde årstiden. Dessuten virker den antiinflammatorisk, så her
er det ingen grunn til å holde igjen på godsakene. Innholdet av proteiner, fett og karbohydrater
gjør kakao til et lite måltid i seg selv.
Husk nå bare på at vi ikke snakker om den utvannede
sjokoladen full av sukker du får kjøpt i kiosken. Vi snakker om den rene, mørke, litt bitre
delikatessen du handler i helsekosten eller hos seriøse helsekostforhandlere på
nett.
Har du forresten laget din egen sjokolade noen
gang? Hvis ikke, skal du få en
superenkel oppskrift her:
Grunnoppskrift
sjokolade
2 deler kakaomasse
Ca 1 ts vaniljepulver
Søtning etter smak
Man kan bruke stevia (litt lakrisaktig ettersmak),
honning eller hva man liker best. For sunnest mulig sjokolade, anbefales det å
bruke lite eller helst unngå hvitt sukker.
Smelt kakaomassen og kakaosmøret i vannbad over svak
varme. Når det er smeltet tilsettes vaniljepulveret og søtningsmiddelet. Hell i
små former eller på et brett og sett kjølig til sjokoladen er stivnet.
Er du av de som liker å eksprimentere på kjøkkenet kan
du tilsette nøtter, tørket frukt, krydder osv. etter hjertets lyst. Det er DU
som skal like sjokoladen du lager.
3 frosne bananer
1 ss mandelsmør
1 ss rå kakaopulver
Topping
Bær og mørk sjokolade
Mos bananene – tilsett litt vann om nødvendig. Tilsett mandelsmør og kakao og bland til en jevn masse. Ha i serveringsskåler og topp med bær og grovhakkede sjokoladebiter. Enjoy..
Mos bananene – tilsett litt vann om nødvendig. Tilsett mandelsmør og kakao og bland til en jevn masse. Ha i serveringsskåler og topp med bær og grovhakkede sjokoladebiter. Enjoy..
Av Kristin
Skoglund
Copyright: Kristin Skoglund
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar