tirsdag 24. februar 2015

Sjokolade med god samvittighet


Kakao- 

Theobroma cacao 

    
Theobroma betyr Gudenes føde og trærne med de kostelige kakaobønnene vokser i tropisk klima. Den største produksjonen foregår på Elfenbenskysten hvor det høstes over 1 million tonn kakaobønner i året.
Man kan dokumentere bruk av kakao – hovedingrediensen i sjokolade tilbake til ca 1500 fkr. Kakao innehar en mengde helsefremmende egenskaper.


Den er en kraftig antioksidant.  Og en studie utført i 2013 ved American Academy of Neurology viste at kakao bedrer blodgjennomstrømningen i hjernen hos eldre mennesker.  Så det som øker blodgjennomstrømningen i de høyere sfærer, øker også blodgjennomstrømningen i de nedre sfærer.
Dette er en av grunnene til at disse små bønnene er et skattet afrodisiakum.  Afrodisiaka virker avslappende og stimulerende på det kvinnelige systemet, mens det girer opp det mannlige.  Rose, vanilje, muskatnøtt og ylang-ylang har lignende virkning.  Tilsetter man en liten klype chilli i kombinasjon med kakaoen øker blodgjennomstrømningen ytterligere og virker varmende.
Den stimulerende og balanserende virkningen kakao har på det sentrale nervesystemet kan vi tillegge stoffene theobromine og theophylline.

Kakao virker regenererende på huden – hvem har vel ikke hørt om kroppsinnpakning med sjokolade som enkelte spa og velværeklinikker tilbyr – takket være innholdet av C-vitaminer og beta karoten.
En deilig kopp varm kakao er en ypperlig kilde for å holde virus og bakterier unna i den kalde årstiden.  Dessuten virker den antiinflammatorisk, så her er det ingen grunn til å holde igjen på godsakene.  Innholdet av proteiner, fett og karbohydrater gjør kakao til et lite måltid i seg selv.
Husk nå bare på at vi ikke snakker om den utvannede sjokoladen full av sukker du får kjøpt i kiosken.  Vi snakker om den rene, mørke, litt bitre delikatessen du handler i helsekosten eller hos seriøse helsekostforhandlere på nett.


Har du forresten laget din egen sjokolade noen gang?  Hvis ikke, skal du få en superenkel oppskrift her:


Grunnoppskrift sjokolade  


1 del kakaosmør
2 deler kakaomasse
Ca 1 ts vaniljepulver
Søtning etter smak
Man kan bruke stevia (litt lakrisaktig ettersmak), honning eller hva man liker best. For sunnest mulig sjokolade, anbefales det å bruke lite eller helst unngå hvitt sukker.

Smelt kakaomassen og kakaosmøret i vannbad over svak varme. Når det er smeltet tilsettes vaniljepulveret og søtningsmiddelet. Hell i små former eller på et brett og sett kjølig til sjokoladen er stivnet.
Er du av de som liker å eksprimentere på kjøkkenet kan du tilsette nøtter, tørket frukt, krydder osv. etter hjertets lyst. Det er DU som skal like sjokoladen du lager.





                                                                        

Rask og supersunn Is


3 frosne bananer
1 ss mandelsmør
1 ss rå kakaopulver

Topping
Bær og mørk sjokolade




Mos bananene – tilsett litt vann om nødvendig. Tilsett mandelsmør og kakao og bland til en jevn masse. Ha i serveringsskåler og topp med bær og grovhakkede sjokoladebiter. Enjoy..

Oppskrift fra . 


Av Kristin Skoglund

Copyright: Kristin Skoglund


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar