søndag 31. mai 2015

Sitronmelisse

Sitronmelisse - Denne delikate sitronduftende urten er velkjent som pynt i desserter. Noen nyter den i en velsmakende kopp te, gjerne med andre blomstrende dufter til.
Enkelte har også fått med seg at den har en mild beroligende effekt. Mindre kjent er det at den er proppfull av "yummy yummy" for nær sagt hele kroppen.



Det er gjerne slik at man ofte fremhever èn bestemt egenskap hos en urt selv om andre planter har lignende egenskaper.  Så da er spørsmålet: Hvordan velge riktig urt?  Her gjelder det å kjenne litt på magefølelsen. Tiltaler den urten deg?  Hvis ja, så velg den urten og kombiner med andre som også tiltaler deg ( her er det selvsagt lov å søke veiledning av fagfolk ).  Slik har naturen sikret at vi får i oss litt av hvert som til sammen sørger for at kroppen får i seg gode stoffer "i bøtter og spann". Det er alltid flere organer involvert når man kjenner på en bestemt plage. Årsaken ligger ikke nødvendigvis der hvor det vonde sitter. Det er bare symptomene på at det er noe galt fatt.


Men tilbake til sitronmelissen.  Inneholdet av stoffet ursolsyre beskytter leveren, er antidiabetisk, antialzheimer, anticanser, antibakteriell anti..anti..anti..og slik fortsetter listen. Sitronmelisse påvirker de fleste organer slik at ubalanser får et "spark" i riktig retning på veien mot en sunn og frisk kropp.

Dens krampeløsende egenskaper er gode om menstruasjonssmertene er plagsomme - spis gjerne agurkurt i tillegg pga dens innhold av omegasyrer. Ellers har sitronmelisse antioksiderende egenskaper og evne til å redusere inflammasjoner.

Så gjør plass i krydderbedet.  Du blir garantert glad av å ha denne vakre sitronduftende urten der.
Eller sett en potte sitronmelisse på kjøkkenbenken og høst når du selv ønsker gjennom året.




Fullfart smuldrekake


2 deler mel
1 del sukker
smør nok til at melet og sukkeret såvidt holdes sammen
1-2 egg
evnt et par ss vann om deigen er for "melete"
kanel
kardemomme
epler
rabarbara

Bland mel og sukker og kna inn smør til "deigen" såvidt henger sammen. Tilsett 1 -2 egg. Deigen skal smuldre mellom fingrene når du kjenner på den.
Småhakk epler og rabarbara - du bruker såpass at det fyller opp en kakeform. Strø kanel og kardemomme over, evnt. rør krydderet lett i smuldredeigen.

Stek på 200 grader til kaken er lysebrun. Det tar vanligvis en god halvtime, men ovner er forskjellige så prøv deg frem. Kaken skal være myk når den tas ut av ovnen.

Server hjemmelaget is med sitronmelisse eller sitronmelissekrem til.

Hjemmelaget is 

4 eggeplommer
100 gr. sukker
2 ts vaniljesukker
4 dl kremfløte
En liten neve finhakkede sitronmelisse blader

Pisk egg og sukker til eggedosis ( den skal være så stiv at den trekker seg sakte sammen om du skyver en skje gjennom den)
Pisk kremfløten og tilsett vaniljesukkeret. 
Bland kremen forsiktig inn i eggedosisen sammen med sitronmelissen
Hell i små beger eller en bolle som tåler å fryses.

Ønsker du annen smak på isen, kan du tilsette sjokolade, bær, krydder etter ønske.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar