Der rosene forfører deg med sin dype sensuelle duft - fører bringebærenes friske, søte smak deg til sommerens lette sfærer.
Disse to artene - så ulike i utseende - tilhører begge rosefamilien.
Røde, sødmefylte og fulle av antioksidanter henger bringebærene så fristende på rekke og rad langs veikanter og i hogstfelt. De sniker seg også villig inn i hager hvor de roper:
Her er jeg - kom og plukk meg.
Hvem kan vel motstå den bønnen?
Om du er ukjent med å høste fra naturen er dette årstiden å prøve seg.
Bringebærene er "umulig" å ta feil av. Den største "feilen" du kan gjøre er å plukke de umodne bærene og dermed få en sur smak i munnen fremfor den søte og smakfulle opplevelsen ganen forventer.
De bugnende bærbuskene inviterer til hektisk aktivitet på kjøkkenet i disse dager.
Det kokes, saftes, syltes, bakes - ja, "You name it".
Foruten den smakfulle opplevelsen det er å nyte godene fra moder jord, gir bringebær en mengde helsefordeler.
Innholdet av vitamin A, B2, B6 og de store mengdene vitamin C er i seg selv en god grunn til å innta disse søte, røde fristelsene.
Men det stopper ikke der.
Lik rosenes fabelaktige evne til å fornye og forynge huden, holder bringebærene godt følge i så måte.
Dens innhold av C-vitamin, kaffesyre og betakaroten bidrar til en sunn hud og sterkt immunforsvar.
De antioksiderende og antiinflammatoriske kjemikaliene som finnes i bringebær er i en særklasse og favner et bredt spekter av stoffer. Bl.a kaffesyre, anthocyanider, flavonoler og resveratrol - det samme stoffet man finner i rødvin.
To interessante stoffer som kan gi gledelige overraskelser på vekta og i forbindelse med bedring av diabetes 2 er rheosmin (bringebær ketone) og tiliroside.
Rheosmin øker metabolismen i fettceller samtidig som det i samarbeid med tiliroside forhindrer at kroppen så lett lagrer fett.
Tiliroside aktiverer hormonet adiponectin. Lagring av fett (noe fett er av det gode for kroppen, men ikke i større mengder) skjer når dette hormonet er "på ferie og lever late dager" istedet for å være tilstede og aktiv i tjenesten.
Vel så viktig for god helse er det å holde oksidativt stress og inflammasjoner i sjakk, da disse tilstandene kan trigge utviklingen av kreftceller.
Foruten antioksidanter, er det mulig at ellagitanniner kan bidra til å holde kreftceller unna kroppen, mens ekstisterende kreftceller oppmuntres til apoptose (celledød).
Så - med forhåpentligvis fornyet eller utvidet kunnskap om bringebærenes fortreffelighet - er det bare å kaste seg hodestups inn i havet av røde, smakfulle delikatesser og spise av hjertens lyst.

Ønsker du å bevare sommerens smaker til senere bruk finner du link til forskjellige måter å lage hjemmelaget saft på under.
http://www.plusstid.no/Mat-og-helse/Oppskrifter/Hjemmelaget-saft
God og smakfull sensommer!
Disse to artene - så ulike i utseende - tilhører begge rosefamilien.
Røde, sødmefylte og fulle av antioksidanter henger bringebærene så fristende på rekke og rad langs veikanter og i hogstfelt. De sniker seg også villig inn i hager hvor de roper:
Her er jeg - kom og plukk meg.
Hvem kan vel motstå den bønnen?
Om du er ukjent med å høste fra naturen er dette årstiden å prøve seg.
Bringebærene er "umulig" å ta feil av. Den største "feilen" du kan gjøre er å plukke de umodne bærene og dermed få en sur smak i munnen fremfor den søte og smakfulle opplevelsen ganen forventer.
De bugnende bærbuskene inviterer til hektisk aktivitet på kjøkkenet i disse dager.
Det kokes, saftes, syltes, bakes - ja, "You name it".
Foruten den smakfulle opplevelsen det er å nyte godene fra moder jord, gir bringebær en mengde helsefordeler.
Innholdet av vitamin A, B2, B6 og de store mengdene vitamin C er i seg selv en god grunn til å innta disse søte, røde fristelsene.
Men det stopper ikke der.
Lik rosenes fabelaktige evne til å fornye og forynge huden, holder bringebærene godt følge i så måte.
Dens innhold av C-vitamin, kaffesyre og betakaroten bidrar til en sunn hud og sterkt immunforsvar.
De antioksiderende og antiinflammatoriske kjemikaliene som finnes i bringebær er i en særklasse og favner et bredt spekter av stoffer. Bl.a kaffesyre, anthocyanider, flavonoler og resveratrol - det samme stoffet man finner i rødvin.
Rheosmin øker metabolismen i fettceller samtidig som det i samarbeid med tiliroside forhindrer at kroppen så lett lagrer fett.
Tiliroside aktiverer hormonet adiponectin. Lagring av fett (noe fett er av det gode for kroppen, men ikke i større mengder) skjer når dette hormonet er "på ferie og lever late dager" istedet for å være tilstede og aktiv i tjenesten.
Vel så viktig for god helse er det å holde oksidativt stress og inflammasjoner i sjakk, da disse tilstandene kan trigge utviklingen av kreftceller.
Foruten antioksidanter, er det mulig at ellagitanniner kan bidra til å holde kreftceller unna kroppen, mens ekstisterende kreftceller oppmuntres til apoptose (celledød).
Så - med forhåpentligvis fornyet eller utvidet kunnskap om bringebærenes fortreffelighet - er det bare å kaste seg hodestups inn i havet av røde, smakfulle delikatesser og spise av hjertens lyst.

Ønsker du å bevare sommerens smaker til senere bruk finner du link til forskjellige måter å lage hjemmelaget saft på under.
http://www.plusstid.no/Mat-og-helse/Oppskrifter/Hjemmelaget-saft
God og smakfull sensommer!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar