Tradisjonsrik
julebakst
Julebaksten skal tradisjonelt sett bestå av 7 slag.
Hvilke kaker som hører inn under denne kategorien varierer fra sted til sted i
landet.
Normen for kakene at de beste råvarer som fint mel,
sukker, rømme, fløte og godt fett skal brukes.
Ordet julebakst er et forholdsvis nytt navn på kaker
som i tidligere tider ble brukt ved større festligheter som bryllup, dåp, jul,
påske. Man mener at disse kakene sakte, men sikkert ble innført til landet fra
1600-tallet og utover. Denne skikken var dog forbeholdt de kondisjonerte.
Etter hvert som vedkomfyrer og billigere produksjon av
råvarer ble allment tilgjengelige på 1800-tallet, bredte skikken med julekaker
seg til stuene i det ganske land.
Julekakene
deles inn i 3 kategorier
Stekt i jern, kokt i smult og bakt i ovn.
Tradisjonen med å steke kaker i jern er eldst. Den kan
spores 1000 år tilbake i tid. Deretter kom koking i smult og tilslutt steking i
ovn.
Flatbrød, lefser og tørre småkaker som lett lot seg
lagre over tid ble bakt først. Deretter bakte man de fettholdige kakene som
smultringer og hjortetakk.
Den gang så man behovet for å «spise seg opp» så man
hadde noe å tære på i den kalde årstiden. Man kan tenke seg at det var en av
grunnene til at man brukte råvarer som fett, smør, rømme, fløte og sukker.
I dag holder vi juletradisjonene ved like fordi det er
en hyggelig aktivitet som samler oss i førjulstiden.
Og hva er vel koseligere enn å sette frem julekakene
bakt etter bestemor`s gamle oppskrifter i julen.
Tradisjonelle
julekaker
Noen av kakene man regner for å være selvskrevne på
bordet er goro og krumkaker. Smultringens historie som skriver seg fra middelalderen
og pepperkakene som så dagens lys i Norge for om lag 400 år siden finner også
gjerne sin plass blant julekakene.
Etter hvert som århundrene gikk utvidet sortimentet av
julebakst seg. Lefser, tørre kaker, smultbakst, fin gjærbakst.
I dag bakes det utallige varianter og hvert sted har
sine oppskrifter.
Nye kaker legges til og noen svinner hen. Viktigst er
gleden ved å holde sine tradisjoner ved like.