mandag 30. mai 2016

Granskudd på menyen



Det bugner av nye skudd på grantrærne i hagen og jeg er selvsagt ute å sanker.

Vanligvis koker jeg låg (1 del granskudd og 1 1/2 del vann) og bruker den som en del av den mengden væske som skal til i forskjellige oppskrifter.
Eller jeg drikke den som saft eller bruker den som smakstilsetning i andre drikker.
Lager man grangelè smaker den godt til vilt og desserter og hakkede ferske granskudd setter en spiss på omeletten.

Jeg er som kjent litt svak for det naturen byr på og som gjør det lille ekstra for helsen. Så i år tilsetter jeg chilli og kardemomme i granlågen.

Det smaker himmelsk og gran i kombinasjon med chilli og kardemomme får luftveiene til å juble og motorveiene ( blodårene) til å sørge for fri flyt og høy hastighet.

Granlågen inneholder C-vitamin og bl.a stoffet beta-pinen som virker krampeløsende, slimdrivende og dempende på allergi og inflammasjoner.

Virus og bakterier er heller ingen stor fan av gran. En annen bonus med gran er dens blodrensende egenskaper - dvs at den er en god hjelper når uhumskheter skal fraktes ut av kroppen og ikke snike seg unna å gjøre "hyss" som de sa i familieserien Emil i Lønneberget.

Kardemomme er foruten en oppløftende og balanserende plante, også en slim-, svette- og vanndrivende bidragsyter når tette luftveier, allergier, virus og bakterier har fått fotfeste.

Takket være sitt slektskap med ingefær er den også med i kampen mot inflammasjoner. Den er varmende og ypperlig for "frossenpinner".

Er det libidoen som mangler anbefales mørk sjokolade og kardemomme. Gjerne med en anelse chilli som øker varmen og blodgjennomstrømningen i kroppen.

Chilli er forøvrig mest kjent for den brennende følelsen man får i munnen om man er litt vel "slepphendt" når man krydrer maten.

Den brennende følelsen kommer av stoffet capsaicin som foruten å virke bedøvende på nervesmerter, er en antioksiderende, krampeløsende og varmende plante.

For de som tenker på vektkontroll kan sies at chilliens innhold av capsaicin øker metabolismen som betyr å "få fart på" forbrenningen på godt norsk.


Vil du ut å sanke granskudd for selv å lage dine egne produkter finner du grunnoppskrifter på sirup og gelè under.

Vil du ha din egen variant av grangelèen tilsetter du ønsket krydder etter smak.
Det er lurt å prøve seg frem ved å ta litt granlåg i en liten skål eller kopp og tilsette de smakene du ønsker.
Synes du det smaker bra - kjør på med større mengder krydder i lågen du vil smakssette.

Hvis ikke det smaker som forventet - prøv en annen variant.

Du lykkes garantert!



Granskuddsirup 

1 del granskudd
1-2 deler vann

Kok opp og la småkoke ca 30 min. Avkjøl. Sil deretter av granskuddene og du har en ferdig granlåg.

Mål opp granlåg og sukker. Bruk ca 2 deler låg og 1 del sukker, f.eks 15 dl låg og 10 dl sukker.
Has i kjele og kokes inn til det er blitt en mørk sirup. Hell på rene glass med tett lokk og oppbevares kjølig.

Se forøvrig link under.

https://www.nrk.no/mat/granskuddsirup-1.11055695



Granskuddgelè 

1,5 l granlåg
5 dl sukker
2 ss sitronsyre
10 plater gelatin

Kok låg og sukker til fargen er dyp rød/orange.
Bland inn gelatin og sitronsyre.
Ha over på tette glass.

Oppbevares kaldt og mørkt.



Denne oppskriften kommer fra

Line Reneé Solum Eriksen 









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar