søndag 30. november 2014


Man Power



Ordet - MANN - er synonymt med styrke og det er nærliggende å tenke store muskler. 
Og i ordet - MUSKLER - ligger mannens  aktiva – TESTOSTERON –hormonet som «gjør en mann til en mann». 

Men er det slik at en mann må ha store muskler for å være en mann?
Er det et sunnhetstegn når man ser musklene true  med å revne skjorta?




OVERHODET IKKE  - og - HELDIGVIS
STYRKE, VITALITET OG KRAFT HAR INTET MED HVOR STORE MUSKLENE ER.


 
Copyright Egon Sølvgren
Du må sørge for å fylle opp kroppen med sunn mat, fysisk aktivitet og god søvn.
Når disse tingene er på plass høster du også fordeler som sterkere immunforsvar og bedre mental helse.
Som de sa i gamle dager: Ingenting er som hardt fysisk arbeid mot tungsinn.
De visste kanskje ikke at det var frigjøring av endorfiner – kroppens «lykkepille» og smertestiller - som var årsaken til at man følte seg bedre og ble greiere å ha med å gjøre.
Eller at kroppens  testosteronnivå øker og derved kraften når kroppen tar i et tak.

Men at det virket visste de!



Man Power starter i magen!


Yepp – i magen!
He he du mener ølmagen?
Niks  - den magen som er innenfor og kalles magesekken..
Tro det eller ei, men

Du er hva du spiser    – eller som
Hippokrates som levde på 400-300-tallet FK sa og 
som regnes for å være legekunstens far:

La din mat være din medisin  og  la din medisin være din mat

Dette utsagnet som Hippokrates uttalte i oldtiden, er like gyldig den dag i dag.
Første bud på veien til god helse og overskudd er et velfungerende mage/tarmsystem.
Uten dette på plass er det umulig å oppnå god helse.
Her i ligger et sunt og balansert kosthold.
Du vil også få et sterkere nerve- og immunsystem, da alle organer/systemer i kroppen henger sammen med hverandre.
Topper du dette med god nattesøvn og fysisk aktivitet blir du supermann.



Så hva kan du gjøre for å få tilbake
vitaliteten og bedre helsen din?


Begynn i det små.
Copyright Egon Sølvgren
Bli klar over hva du putter i munnen og gjør små endringer i kostholdet ditt over tid. Det handler om en livsstilsendring og det tar noen uker før kroppen venner seg av med en vane og venner seg til en ny.

Er du en av de mange som tror du ikke liker vann, så husk at alt som ikke er steinhardt inneholder vann. Du får i deg vann hele tiden.  Du får bare ikke i deg nok.
Kroppen din består av ca 65% vann og trenger derfor å tilføres ca 1-1 ½ l  hver dag.

Start dagen med et glass vann. Noen dråper sitron ( fersk sitron- ikke dråper på flaske) i glasset gir smak OG hjelper kroppen din til å kvitte seg med syre.
Moderne kosthold inneholder store mengder syredannende stoffer som åpner veien for alle slags plager og sykdommer.
Betennelser, virus, bakterier osv. trives ikke i en kropp som har et basisk miljø.
KUN i en sur kropp!

Spiser du loff med syltetøy til frokost – om du i det hele tatt spiser frokost – så begynn med å bytte ut loffen med et mellomgrovt brød. Deretter bytter du ut det mellomgrove brødet med grovbrød ellet knekkebrød.
Det er hva du spiser til daglig og hvordan du håndterer hverdagen i det lange løp som teller. Ikke om du skeier ut innimellom. Det går helt fint, med mindre du lider av en sykdom som krever spesielle tiltak for ikke å forverres.

Spiser du boller og drikker brus til lunsj, kan du begynne med å legge en skive kylling eller kalkunpålegg på bollen. Med litt godt smør (ikke lettmargarin) på, venner du samtidig kroppen din til å spise olje.
Planteoljer og maritime oljer inneholder essensielle fettsyrer, som kroppen ikke klarer seg  uten.
Det blir som med bilen, uten olje/fett som smører og beskytter, skjærer motoren seg.

Neste skritt er å kjøpe den ferdigretten med kortest mulig innholdsfortegnelse over tilsetningsstoffene.
Klarer du å vente et minutt lenger på middagen, varmer du den opp på oven isteden for i mikroen.

Før sengetid kan du prøve å bytte ut godteposen med nøtter. Ja, ok du kan ta en liten bit sjokolade.
Kjøper du den mørke sjokoladen som inneholder minst 70& kakao, får du samtidig i deg litt antioksidanter – de stoffene som beskytter cellene i kroppen din – og det er enda en supergod fordel med den mørke sjokoladen: Du får ikke så høy stigning i blodsukkeret ditt!

Har du sett tegningen?
De små skritt i hverdagen gir deg sakte, men sikkert

ØKT ENERGI – BEDRE LIVSKVALITET -  LAVERE SYKDOMSFREKVENS

Ved å legge om kostvanene, vil du oppdage at du orker å røre på deg også.
Kanskje klarer du å gå en liten rusletur rundt kvartalet. Uka etter går du ganske sikkert i et litt høyere tempo.  Og slik fortsetter det å øke enten du vil eller ikke.

Kroppen er utstyrt med en mengde muskler
De er ikke lagd for kun å strekke ut kroppen på sofaen – De vil jobbe
Når kroppen blir aktivert er dens reaksjonsmønster slik innrettet at
Mye vil ha mer og f….vil ha fler.

Copyright Egon Sølvgren
Hver gang du puster bruker du muskler, hver gang hjertet ditt slår, er det en muskel som aktiveres – nemlig hjertet ditt.
Hjertet er en muskel.
Kjekt å trimme den muskelen med litt fysisk aktivitet. Den er nemlig med på å holde deg i live!
Nå har du fått noen hint om hva som skal til for å bli en bedre utgave av deg selv.
Jeg skal også gi deg noen konkrete tips, så følg med.





 Start med å får orden på tarmsystemet ved å spise minst mulig junk food og ferdiglagde produkter. Kutt ned på brus og lettprodukter, melkeprodukter, sukker og hvitt mel.
Pøs på med vann og andre sunne drikker som juice og saft  laget av ferske og nypressede frukt og grønnsaker.
Grønne bladgrønnsaker som ruccolasalat, spinat og løvetannblader får fart på fordøyelsessaftene og rusker opp i kroppens største avgiftningsorgan – leveren.
Kålfamilien og særlig brokkoli styrker immunforsvaret i tillegg til å rense kroppen.

Alt som kommer inn via munnen tar turen innom tarmsystemet for deretter å banke på døren til leveren. Der sjekkes, behandles og sendes videre, enten inn i kroppens organer og celler, eller ut igjen som avfall enten via nyrer og urinveier eller via tarmen.
Enkelte av stoffene som banker på leverens dør slippes normalt ikke inn, men er døra ødelagt smetter de inn likevel.

Her er det en god ide å investere i probiotika eller melkesyrebakterier som de også kalles og en boks rød alm som fås i helsekostforretningen.
Ta disse produktene i 2-4 uker for å reparere og styrke tarmveggene.

Spis helst økologisk dyrket mat og vær grådig i salatbollen.
Til sterkere farger på innholdet i salatbollen, til flere antioksidanter får du i deg.
Varier innholdet etter årstid og humør.

En enkel og sunn dressing lager du selv på «1 minuttt»
Ta ønsket mengde olivenolje og drypp noen dråper sitron oppi. Krydre med svart pepper, havsalt og grønne krydderurter etter smak.

Rosmarin er alle menns beste venn. Denne lille krydderurten sørger for at håret sitter på hodet og blodet renner friskt og sterkt til mannens stolthet.

Når kjøttrangen melder seg trives kroppen best om den får lyst kjøtt som kylling, kalkun og fisk. Fet fisk som makrell inneholder mye av de gode fettsyrene. Ellers er torsk og sei langt oppe på JA-lista.

Ønsker du rødt kjøtt er vilt og frittgående økologisk best.
Rødt kjøtt er «mannemat og bidrar til muskler og testosteron»
Men ikke 24/7. For mye av det røde kjøttet øker syreinnholdet i kroppen.

Vil du være en sunn, sprek, sterk og viril mann til du er 100, legger du til et jevnt  inntak av tomater, olivenolje (kan variere med andre oljer innimellom), avocado, sjømat , egg, moderate mengder havre, gresskarkjerner og andre nøtter, frø og kjerner i kostholdet ditt.

Dette er MANNEMAT  delux!


søndag 26. oktober 2014





Metabolsk syndrom




Det høres alvorlig ut - og det kan det bli - men det er enkelt å unngå.


Ordtaket: Bedre å forebygge, enn å reparere er gyldig her.

Man kan reversere denne livsstilsproblematikken ved å spise riktig og sørge for nok fysisk aktivitet.






Du vet - det er en grunn til at kroppen vår har så mange muskler (ca 650 stk). og de er ikke bare til pynt.  De har mange funksjoner, som å sørge for å holde oss oppreist og å puste for å nevne noe.
Vel, for noen er det avgjørende at musklene er veldefinerte og stramme.  De trener hardt for å oppnå disse resultatene, og får en kjempebonus på toppen av flotte muskler...
Har du gjettet hva det er?


DE SPISER SUNT OG VELBALANSERT!!!


Så oppskriften er enkel: Spis sunn mat og aktiver kroppen.  Topper du det hele med en gode søvnvaner, skal det mye til å pådra seg metabolske syndromer.
 

Hva du bør spise


Kjøtt bygger muskelmasse og fjerner fett, særlig magefettet.
Bønner er gode proteinkilder, men inneholder "store" mengder kalorier i tillegg, så obs! ved det.

Søtsuget forsvinner vanligvis etter ca 1 uke når man øker proteininntaket og skjærer ned på karbohydratene = bedre blodsukkerkontroll = mindre sjanse for å utvikle diabetes 2.

Minus melkeprodukter, hvete og raffinert sukker. Bytt ut halvfabrikata og pose mat med ferske råvarer.
Hold deg LANGT UNNA lettbrus og andre matvarer som er tilsatt kunstige søtningsstofffer. Forskning har vist at blodsukkerbalansen forstyrres og bakteriefloraen i tarmen jobber mot deg istedet for med deg når kostholdet ditt består hovedsakelig av ovennevnte.
Østens filosofi anbefaler at alle smaker bør spises iløpet av dagen, salt, surt, søtt, bittert, sterkt,

Det er lettere enn du kanskje tror å lage maten fra bunnen av - og det tar ikke lang tid sammenlignet med "ferdigmat".




Husk at man IKKE skal sulte seg for å miste vekt. Da oppnår man på sikt en vektøkning og andre metabolske syndromer istedet.  Poenget er å få bedre helse. Vektreduksjon følger med på kjøpet ved omlegging til et sunt kosthold.  Dessuten øker energinivået....

Mg+ og B12 er gode støttespillerer for å få metabolismen i rute igjen, samt multivitaminer

Alzheimer og demens forårsakers av diabetes 3, mao disse sykdommene forårsakes av feil kosthold/ubalanse i metabolismen, og hjernen "krymper" rett og slett.

Leaking gut = leaking brain

Det betyr at om tarmen som ser ut som en småmasket sil, blir slitt - altså får større hull, så vil uønskede stoffer gå over i blodbanen og sørge for kaos i resten av kroppen, deriblant hjernen.
Så sørg for å få i deg probiotika og mat som styrker slimhunnene i tarmen. Linfrø er et flott bidrag her.

Kanel senker blodsukkernivået i kroppen, omega 3 fra fisk,  olivenolje og kokosolje er mat for hjernen.  Ta 2 ts kokosnøttolje mot alzheimer og demens pr. dag.

Husk vit. D og vit.K alltid sammen, da disse samarbeider for å bringe bl.a kalsium til rett sted i kroppen og sørger for at forkalkninger i kroppen hindres.


Rens kroppen og sørg for å bli kvitt inflammasjoner, så er du langt på vei til å unngå eller reversere metabolsk syndrom.

onsdag 24. september 2014

Nyper 


Høstens immunstyrkende energibomber


Denne vakre, men akk så tornefulle planten huser vidunderlige egenskaper.

De duftende rosebladene  - kjent helt tilbake fra oldtiden og verdt sin vekt i gull.  

Nypene - røde energibomber som bare venter på å bli plukket. 

Det finnes forskjellig typer roser og de brukes på ulike måter.

Mest kjent for sin dyrebare olje er Rosa centifolia og Rosa damascena.
Roseolje er en av verdens dyreste oljer. 

Nypene høstes fra Rosa rugosa og Rosa canina. 

Det er fristende å si at rose er naturens gave til kvinnen.  Mildt rosevann brukes til personlig hygiene i forbindelse med menstruasjon.  Og rose er kjent for å kunne glatte ut små rynker og holde huden spenstig og glatt.
Men den er også høyt verdsatt for sine  betennelseshemmende, avgiftende og mageregulerende egenskaper.

  Rose er et "must" i enhver kvinnes husapotek.




Nyper er proppfulle av vitamin A,B,C og K. Samt mineraler som kalium og jern. De inneholder dessuten karotin som beskytter huden og er det stoffet som bidrar til en sunn og gylden glød i ansiktet.

Det høye innholdet av C-vit. og flavonoider  holder immunforsvaret ditt i beredskap, slik at høstens  virusinnvasjoner fort  mislykkes om de prøver å komme seg inn i kroppen din.

Skulle det likevel skje, er nypenes fantastiske blodrensende, urinutskillende, svalende og kjølende egenskaper, gode hjelpere for å få deg fort på bena igjen.







Er du så heldig å ha nyper i hagen, eller har en snill nabo som gir deg lov til å plukke nyper på sin eiendom, får du her en oppskrift på en deilig nærende nypemarmelade.




NYPEMARMELADE

500gr nyper
3dlvann
400gr sukker
1sitron

Del nypene, rens og fjern alle frøene.  Kok nypene i 
ca 15-20 min.  Ta de opp og del de i mindre biter.  Legg nypene tilbake i kjelen og tilsett sukkeret og sitronsaften.  La det hele koke i ca 30-40 min til nypene er møre.  Hell marmeladen på rene glass og pass på at lokket er tett. Sett glassene på hodet til marmeladen er avkjølt.

Vil du ha en kraftigere variant til bruk ved forkjølelser og influensa, kan du tilsette svart pepper og litt honning når marmeladen er ferdigkokt :)

http://oppskrift.klikk.no/nypemarmelade,-nypemos-og-nypesuppe/3640/
http://oppskrift.klikk.no/nypemarmelade,-nypemos-og-nypesuppe/3640/



fredag 29. august 2014

Lakris 


Nå tenker du kanskje at: Ja, lakris kjenner jeg godt til. Det er jo den som setter smak på pastiller og drops - ferdig med den saken.

Ikke så fort i svingene nå. Du har mest sannsynlig spist mengder av anis. Ja, hver gang du stuper ned i pastill- eller dropsposen er det anissmaken du stifter bekjentskap med.
Anis er en vanlig smakstilsetning, men føl deg for all del ikke lurt.
Frøene fra anisplanten har bl.a slimløsende egenskaper - mao godt når du er forkjølet.

Ekte lakris, eller Glychyrrhiza glabra som den så fint heter på latinsk er en gigant i plantemedisinens verden.

Den styrker immunforsvaret ditt, og er et viktig remedie når både astma, allergi og andre luftveisproblemer "banker på døren".
Lakriskremen inneholder kortisonlignende stoffer - men er uten den kjente farmasøytiske kortisonens bivirkninger - som demper eksemutbrudd.

Har du lest bloggen om geiterams, husker du kanskje at lakris ble nevnt i forbindelse med stress og vektreduksjon .

Lakrisen er en god hjelper når stressnivået blir for høyt. Den balanserer produksjonen av bl.a stresshormonene adrenalin og cortisol som på folkemunne er kjent som kroppens " kamp og flukt" hormon.





For oss kvinner er lakrisen også et "must" for å holde vårt kvinnelige hormonsystem i balanse - som har lett for å gå av hengslene om stressnivået blir for høyHumørsvingninger og PMS, for ikke å snakke om de berømte hetetoktene i overgangsalderen. Hvem kjenner seg ikke igjen her?Har du noen ekstra kilo rundt midjen i tillegg, kan du være ganske sikker på at kostholdet heller ikke har vært optimalt.

Tar vi ikke tak i oss selv og snur litt om på livsstilen, beveger vi oss raskt mot metabolske syndromer som diabetes, høyt blodtrykk og fare for å utvikle alzheimer og demens når vi begynner å dra på årene.

Synes du det er vanskelig å vite hva du skal forholde deg til av råd når det gjelder kosthold og dietter
- det forandrer seg nesten hver uke -
kan du begynne med å tenke bakover i historien.

Det er sikkert at det ikke fantes "fastfood" for 1000 år siden slik vi er vant til å finne på annethvert gatehjørne idag .
"Fastfood" den gangen, var det du fant i naturen og puttet i munnen der og da. You see:

   NATURENS FASTFOOD

Så konklusjonen er enkel. Spis mest mulig ubearbeidet og økologisk, pass på så du får i deg varierende mat, og spis gjerne mange og små måltider.
Glem nå for all del ikke å spise urter og krydder i tillegg. De er ikke bare til pynt og som smakstilsetning.

DE INNEHOLDER MENGDER AV STOFFER SOM STYRKER OG BYGGER EN FRISK OG SUNN KROPP!

Så kos deg med en god kopp lakriste eller noen drops når du føler at "livet tar av", men innta aldri for mye lakris over tid. Det kan gi alvorlige bivirkninger som høyt blodtrykk og tap av elektrolytter.


Har du lyst til å lage dine egne drops kan du prøve denne oppskriften:



225 gr. sukker

62 gr. druesukker

1/2 dl vann

2 ss lakrispulver

5 ml anilsolje eller 1/4 ts malt stjerneanis

evnt. 1 ss salmiakkpulver hvis du vil ha sterkere smak 

sort farge - næringsmiddelkvalitet



Ha vann, sukker og druesukker i en kjele. Kok opp under lokk og la det fosskoke til sukkeret har smeltet.  Sett et termometer i kjelen. Når termometeret viser nøyaktig 162 grader heller du massen ut på et bakeunderlag av teflon. La massen avkjøle seg ca 1/2 minutt og tilsett lakris, anis, farge og evnt. salmiakkpulveret. Elt massen slik at alt blir blandet godt sammen. Når massen er passe avkjølt strekker du den ut til passende lengder og klipper opp i små biter. Størrelsen på dropsene bestemmer du selv. Du kan også kjøpe små pinner i hobbyforretninger og lage dine egne "slikkepinner".
Form da runde kuler eller avlange drops og stikk pinnen i massen. Rull gjerne dropsene i litt av lakrispulveret, så kleber de seg ikke sammen unger oppbevaring.
Avkjøl dropsene og oppbevar de kjølig i tett boks, eller pakk små porsjoner i cellofan og gi noen du bryr deg om en hjemmelaget gave.






fredag 25. juli 2014



Geiterams


Med sin skarpe, men samtidig delikate purpur-rosa farge og høye stengel vaier geiteramsen stolt i terrenget.

Visste du at geiteramsen opp gjennom tidene har blitt brukt både som mat og medisin?  En mye brukt te som verdsettes i Russland kalles koporjete og lages av geiterams.

Naturen flommer over av herligheter som holder oss friske og sunne, men mye av kunnskapen om naturlige fødevarer har ligget i dvale i lange tider.  Heldigvis begynner kunnskapen om de naturlige og kroppskjente næringsmidlene å få fotfeste igjen.



Geiteramssaft

Kok opp ca 125 gr geiteramsblomster med ca
1 l vann og ca
4 ts sitronsyre.
Tilsett sukker etter smak.
 La blandingen stå kjølig i ca 4-5 dager og sil av.

Saften heller du på flasker og setter i fryseren om du ikke planlegger å drikke den opp iløpet av en uke. 
I såfall kan du oppbevare saften i kjøleskapet.




Kan du tenke deg noe mer delikat enn et glass forfriskende geiteramssaft i sommervarmen som ikke bare lesker en tørst strupe, men boozter stoffskiftet ditt samtidig?

Du vet kanskje at lavt stoffskifte er en av årsakene til at kroppen lettere lagret fett, men er uvillig til å gi slipp på de ekstra kiloene?

NÅ VET DU DET!



Lavt stoffskifte

Lider du av lavt stoffskifte kan dette ha en sammenheng med stress - husk at kroppen ikke nødvendigvis bare oppfatter høyt gir i hverdagen som stress.  Situasjoner som kroppen ikke føler seg bekvem i oppfattes som stress, det være seg for varmt eller for kaldt. Uvante eller gjentagende situasjoner som påvirker psyken.  Tap av en som står deg nær, du har mistet jobben, hunden din har stukket av for hundrede gang, du liker ikke naboene dine, og slik kan listen fortsette i det uendelige.

Ved langvarig stress utskilles hormonet cortisol fra binyrene. Normalt sett medvirker dette hormonet i en kjedereaksjon som gir energi til cellene dine og derved et raskt stoffskifte for å si det enkelt. Det er selvfølgelig flere årsaker som spiller inn, men poenget her er å gi deg et lite innblikk i noe av det som skjer i kroppen din når du føler deg sliten og slankekuren ikke virker.
 
Kroppen er et finjustert instrument, og når en situasjon kroppen oppfatter som en ubalanse vedvarer, svarer kroppen med å "stenge av". Cortisolproduksjonen blir lav og østrogennivåene øker. Mange opplever PMS, kraftige menstruasjonsblødninger, hetetokter, vektøkning osv.
Der du før kunne spise hva du ville og forbli slank, føler du nå at du legger på deg bare du tenker på mat...Og den primære årsaken er at kroppen er i en stressituasjon. 

Og her kommer den vidunderlige geiteramsen inn. Den er en antioksidant, dvs at den beskytter cellene dine mot frie radikaler, og den har kreftpreventive egenskaper. 
Geiteramsen virker også antiinflammatorisk.  En kropp i ubalanse har ofte betennelser både her og der, selv om du ikke oppfatter det slik. Slaggstoffer hoper seg opp i vev fordi kroppens renseorganer ikke klarer å jobbe effektivt nok til å kunne kvitte seg med de. Hvem har vel ikke stiftet bekjentskap med cellulitter?

Så unner du deg et glass forfriskende og beroligende geiteramssaft i varmen, og setter frem skålen med ekte lakris, er du på vei til å regulere mange av årsakene til stress, overvekt og utbrenthet. Lakrisen har noen av de samme egenskapene som geiterams når det gjelder stressrelaterte plager, samt et hav av andre helsefremmende egenskaper. Dette skal du få høre mer om ved en senere anledning.
 


 





torsdag 17. juli 2014


GRØNN SMOOTHIE

Mist magefett på 2 uker
 

På grunn av sitt høye innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter booster denne smoothien metabolismen i kroppen din.
Den har dermed den hyggelige effekten  at fett forbrenner raskere. Samtidig renses kroppen for slaggstoffer og immunforsvaret ditt vil juble over styrkedrikken du gir det.
Du  risikerer å både føle deg i bedre form og kunne se deg i speilet med glede og forundring over ditt "nye" jeg.

Tar du deg tid til noen minutters aktiviteter hvor pulsen øker og du svetter hver dag, oppnår du enda bedre resultater.


1 ts eplesider
1 ts fersk kuttet ingefær
1 hvitløksfedd
1/2 avocado
30 gr fersk spinat
1 ts honning
1 håndfull peppermynte
1 håndfull persille
1 håndfull brennesleblader
1 håndfull løvetannblader og røtter
1/2 ts sort pepper
1 liten klype chillipepper
evnt. litt hav- eller himalayasalt
1/ glass lunkent vann



Ha alle ingrediensene bortsett fra hvitløk og honning i en blender og kjør på full speed. Når blandingen har fått passe myk konsistens tilsettes hvitløken og honningen og du kjører et par runder til i blenderen.

Drikkes før frokost hver morgen.

For flere helsetips se:

http://www.healthyfoodhouse.com





søndag 6. juli 2014

Skvallerkålen - Brukt i mat og medisin


Skvallerkålen

Brukt i mat og medisin


Skvallerkålen – en av de mest iherdige og nesten «umulig å bli kvitt i hagen»  plantene spretter opp som et lysegrønt teppe overalt. I plenen, i blomsterbedet og hvor enn de måtte finne en mulighet.

Hvem skulle trodd at denne iherdige planten er en C-vitaminbombe som i tidligere tider var et velkomment tilskudd på bordet etter en ofte næringsfattig vinter. Man antar at det var munkene som innførte skvallerkålen her hjemme på de nordligere breddegrader.
Og som vi vet, munkene var kyndige når det gjaldt bruken av planter til mat og medisin.

Skvallerkålen kan brukes fersk i matlaging eller tørkes og brukes som te eller krydder når sommersesongen er over.
Når vinden uler rundt hushjørnene og snøen ligger som et søvndyssende teppe over markene -
hva er vel bedre enn å ta frem posene med tørkede skatter og mimre over de varme late sommerdagene, hvor fønvinden fikk naturens grøde til å nikke mot deg:
Her er jeg!  Plukk meg, spis meg fersk eller tørk meg, så kan du nyte godt av mine helsefremmende egenskaper hele året.


Det vitenskapelige navnet på skvallerkål er Aegopodium podagraria og henviser til bruken ved urinsyregikt/podagra.

Helge Sjursen ved Bioforsk, Plantehelse skriver følgende om skvallerkålen:

En tilnærming er å ta den anvendelige planten i bruk i matlaging eller som lindrende urt. I dag er skvallerkål lite brukt i moderne urtemedisin, men planten er svakt beroliggende og har en urindrivende og betennelseshemmende virkning. 
Planten kan blant annet drikkes som urtete laget av bladene, roten eller frøene. 
Dette skal virke mot gikt og revmatisme. 
Eller du kan lage en kompress av skvallerkålblad eller vaske med skvallerkålte mot gikt, hemoroider, åreknuter, hudbetennelser og forbrenninger. Knuste blad kan også legges på sår og brukes til å lindre kløe etter insektstikk.

Planten er også verdt å ta med på kjøkkenet: - Skvallerkålen er rik på C-vitaminer, og særlig i krigsårene 1940-45 ble den brukt som matplante, forteller Sjursen. Det er gjerne unge blad som brukes i matlaging. Planten passer for eksempel i supper, stuinger og forskjellige ovnsretter – gjerne sammen med brennenesle. Friske unge blad kan også brukes i salater. Når de har vokst en stund, får de en beskere smak.

Helge Sjursen Bioforsk, Plantehelse


Grønn Sommersalat 


Fyll en bolle med vekselsvis

skvallerkål
økologisk bladsalat
blomkarseblad
økologisk ruccolasalat
finhakkede geiteramsblad
økologisk agurk
pinjekjerner eller cashewnøtter

Lag dressing av olivenolje og noen dråper økologisk sitron smakssatt med salt og pepper.
Eventuelt kan du bruke balsamico og olivenolje.


mandag 30. juni 2014

Kjølende og varmende sommerdrikke i samme glass








Forfriskende - svalende og varmende sommerdrikke i samme glass


1 glass vann
3 ts honning
1 appelsin
fersk ingefærrot
evnt. et kjølende mynteblad for ekstra varme sommerdager

Varm opp vannet til det er lunkent og tilsett honningen. Rør til honningen er smeltet. 
Press saften ut av appelsinen eller skjær den i skiver og ha i glasset.  Tilsett litt revet litt fersk ingefærrot.  Ønsker du en varmende drikke på kjølige sommerkvelder, varmer du opp drikken på svak varme - den skal ikke koke - og tilsetter en god klype ingefærrot.
For svalende effekt bruker du litt mindre ingefærrot og setter drikken i kjøleskapet en liten stund før du skal nyte den.

Bruk økologisk appelsin for å unngå å få med sprøytemidlene som sitter i skallet om du velger å bruke appelsinskiver.

fredag 4. april 2014

Urteklinikken: Energibombe i flytende form med någå attåt

Urteklinikken: Energibombe i flytende form med någå attåt: SMOOTHIE OG SPIRER Energien øker i takt med vårfornemmelsen. Nåja, det er å ta litt hardt i. Jeg kjenner at jeg trenger en lettere nær...

fredag 21. mars 2014

Energibombe i flytende form med någå attåt


SMOOTHIE OG SPIRER


Energien øker i takt med vårfornemmelsen.

Nåja, det er å ta litt hardt i. Jeg kjenner at jeg trenger en lettere næringssammensetning nå når vi går mot varmere og lysere tider,
enn jeg gjør om vinteren.
Da trenger jeg fett! Ja, du leste riktig.
Høst og vinter er tiden for kraftige supper og varmende mat.

er det lett mat som står for tur.

Den lyse årstiden setter igang lysten til å dyrke og høste fra naturens spiskammer.
Linser, bønner, solsikkekjerner, bokhvete og jeg vet nesten ikke hva - jeg spirer det jeg har for hånden der og da - er spiret og fordøyd i flere uker allerede.
Jeg har vært i hagen og høstet de første løvetannrøttene. De er behørlig, renset, vasket, kuttet, tørket i stekeovnen på 50 grader med døren på gløtt - så de ikke steker istedet for å tørke - og lagt trygt på lufttett boks.

Jeg lytter til kroppen - den er en fantastisk mekanisme som gir klare signaler om hva den vil ha av næring.
Den gangen for "veldig lenge siden" da det ikke var kjøleskap og kunnskaper om andre fancy metoder for å bevare maten,  spiste man det man fant etter årstiden. Noen klarte nok å finne ut at det gikk an å spise det som hadde tørket inn også.

Men, altså - lys årstid - lett mat.

Spirer renser og boozter kroppen og du er klar for å stråle omkapp med solen.

Spirer renser ut skadelige stoffer i kroppen og når spireprosessen setter i gang, øker vitamin - mineral - aminosyre/enzym- og fiberinnholdet i spirene betraktelig.
F.eks. havre, spiret i ca, fem dager. Den inneholder rundt 500 % mer B6, 600 % mer aminosyrer, 10 % mer B1 og 1350 % mer B2 enn havre som ikke har spiret. 
En hyggelig "bivirkning" av det lettere og sunnere kostholdet, er at kroppen finner sin idealvekt - er du overvektig mister du vekt, er du undervektig legger du på deg. Livsstilsykdommer kan du se langt etter. De banker ikke på døra hos deg.

Følg linken under og lær hvordan du blir en vellykket spireentusiast.

http://veg-veg.no/rawfood/slik_spirer_du

Kutt ned på eller aller helst ut de tunge kjøttrettene og den bearbeidede maten på denne årstiden og gå over til frukt, grønsaker, urter, kjerner, frø og rent hvitt kjøtt  - om du er kjøttetende - og mengder med deilige smoothies. Ja, alt med måte da!
Du kan lage smoothie av nesten alle frukter og grønnsaker - prøv deg frem og finn din favorittsmak!
Spirene kan du spise der og da, eller bruk de i salater, supper, omelett og hva du måtte føle for.
Kjenner du søtsuget komme kan du med god samvittighet nyte


Chocolate Sprouted Almond Torte or BallsSpiret mandel og sjokoladeterte

Du finner oppskriften på linken under, samt mange andre flotte oppskrifter med spirer.

http://sproutpeople.org/sprout-recipes/chocolate-sprouted-almond-torte-or-balls/

Frister det med en  lekker rød og fyldig smoothie kan du prøve denne oppskriften





Red delicious

1 granateple
1 fersken eller nektarin
1 banan
1 appelsin
lønnesirup eller annet naturlig søtningsstoff
2-3 isbiter

Del granateplet og rens ut frøene. Det er kun frøene som brukes. Skrell og del i biter fersken/nektarin, banan og appelsinen. Ha alt i en blender og tilsett lønnesirup etter smak, ca et par teskjeer. Blend til smoothien er ganske jevn. Tilsett isbitene og kjør en rask runde til i blenderen.