lørdag 10. februar 2018

Islandslav - Mat og antibiotika fra naturen



Islandslav - Mat og antibiotika fra naturen

Man slutter aldri å forundres over hva naturen har å by på.

Rett under våre føtter vokser på glisne furumoer og mager skogsbunn islandslav - en kraftig antibiotisk lavart.

Generasjonene før oss visste at denne laven ikke bare var til pynt. Den ble brukt som mat og medisin. Dens høye innhold av jod og vit-A gjør den til et verdifullt tilskudd i matveien.

Spesielt skattet var de de medisinske egenskapene til laven ved luftveis- og mageproblemer.
Med dagens teknologi kan man bekrefte at denne grå/brune lavarten har et høyt innhold av polysakkarider - som danner slimstoffer når laven kommer i kontakt med væske - og virker virushemmende.

Islandslaven er smørende på sår hals og god ved tørrhoste. Letter opphosting av slim og demper kikhoste for å nevne noen av dens gode egenskaper.

Ser vi mot bitterstoffer som usninsyre, har denne og andre syrer i islandslaven positiv innvirkning på fordøyelsessystemet, øker apetitten og utskillelsen av fordøyelsessafter, virker antibiotisk.
Avkok av laven tar knekken på bakterier som stafylokokker, streptokokker, tuberkelbakterier og magesårbakterien heliobacter pyroli.

Islandslav har i uminnelige tider vært en viktig del av den nordiske plantemedisinen. Man fikk kjøpt islandslav på apoteket helt frem til slutten av 1800-tallet.

I magre tider kunne man overleve ved å bruke islandslav i kosten.
Den ble brukt som erstatning for korn i brødbaking og man kokte en slags grøt av den.
Spesielt viktig var islandslaven når avlingene var magre.

Laven var i middelalderen så høyt verdsatt at man ikke fikk sanke den på annen manns grunn uten tillatelse. Man kunne sågar bytte islandslav mot korn.

Ønsker du å bruke islandslav kan du sanke den hele året og tørke den.

Hvordan tilberede lav
Ved luftveisproblemer tilsetter man en god neve sammenpresset fersk (litt mindre når den er tørket) lav i 1 liter vann og lar det koke opp. Vannet helles av og nytt tilsettes. Dette for å bli kvitt noen av bitterstoffene. Deretter siler man av laven og lar avkoket simre ned til ca 2.5 dl. Tilsett litt sitron eller sitronsyre for bedre holdbarhet. Avkjøl, hell på tett glass og oppbevar kjølig.
1-2 ts blandes i 1 glass lunkent vann og inntas inntil 3 ganger pr. dag når luftveisproblemene er i akuttfasen, for deretter å gå ned i dosering iløpet av de nærmeste dagene.

Ved mageproblemer koker man opp vann og tilsetter 1-2 ts lav i et krus. La teen trekke ca 10 min og drikk før måltid. Tilsett gjerne honning eller lignende søtningsmiddel for å dempe den bitre smaken.







http://www.searchhomeremedy.com/home-remedies-for-staph-infection/
© Kristin Skoglund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar