fredag 29. august 2014

Lakris 


Nå tenker du kanskje at: Ja, lakris kjenner jeg godt til. Det er jo den som setter smak på pastiller og drops - ferdig med den saken.

Ikke så fort i svingene nå. Du har mest sannsynlig spist mengder av anis. Ja, hver gang du stuper ned i pastill- eller dropsposen er det anissmaken du stifter bekjentskap med.
Anis er en vanlig smakstilsetning, men føl deg for all del ikke lurt.
Frøene fra anisplanten har bl.a slimløsende egenskaper - mao godt når du er forkjølet.

Ekte lakris, eller Glychyrrhiza glabra som den så fint heter på latinsk er en gigant i plantemedisinens verden.

Den styrker immunforsvaret ditt, og er et viktig remedie når både astma, allergi og andre luftveisproblemer "banker på døren".
Lakriskremen inneholder kortisonlignende stoffer - men er uten den kjente farmasøytiske kortisonens bivirkninger - som demper eksemutbrudd.

Har du lest bloggen om geiterams, husker du kanskje at lakris ble nevnt i forbindelse med stress og vektreduksjon .

Lakrisen er en god hjelper når stressnivået blir for høyt. Den balanserer produksjonen av bl.a stresshormonene adrenalin og cortisol som på folkemunne er kjent som kroppens " kamp og flukt" hormon.





For oss kvinner er lakrisen også et "must" for å holde vårt kvinnelige hormonsystem i balanse - som har lett for å gå av hengslene om stressnivået blir for høyHumørsvingninger og PMS, for ikke å snakke om de berømte hetetoktene i overgangsalderen. Hvem kjenner seg ikke igjen her?Har du noen ekstra kilo rundt midjen i tillegg, kan du være ganske sikker på at kostholdet heller ikke har vært optimalt.

Tar vi ikke tak i oss selv og snur litt om på livsstilen, beveger vi oss raskt mot metabolske syndromer som diabetes, høyt blodtrykk og fare for å utvikle alzheimer og demens når vi begynner å dra på årene.

Synes du det er vanskelig å vite hva du skal forholde deg til av råd når det gjelder kosthold og dietter
- det forandrer seg nesten hver uke -
kan du begynne med å tenke bakover i historien.

Det er sikkert at det ikke fantes "fastfood" for 1000 år siden slik vi er vant til å finne på annethvert gatehjørne idag .
"Fastfood" den gangen, var det du fant i naturen og puttet i munnen der og da. You see:

   NATURENS FASTFOOD

Så konklusjonen er enkel. Spis mest mulig ubearbeidet og økologisk, pass på så du får i deg varierende mat, og spis gjerne mange og små måltider.
Glem nå for all del ikke å spise urter og krydder i tillegg. De er ikke bare til pynt og som smakstilsetning.

DE INNEHOLDER MENGDER AV STOFFER SOM STYRKER OG BYGGER EN FRISK OG SUNN KROPP!

Så kos deg med en god kopp lakriste eller noen drops når du føler at "livet tar av", men innta aldri for mye lakris over tid. Det kan gi alvorlige bivirkninger som høyt blodtrykk og tap av elektrolytter.


Har du lyst til å lage dine egne drops kan du prøve denne oppskriften:



225 gr. sukker

62 gr. druesukker

1/2 dl vann

2 ss lakrispulver

5 ml anilsolje eller 1/4 ts malt stjerneanis

evnt. 1 ss salmiakkpulver hvis du vil ha sterkere smak 

sort farge - næringsmiddelkvalitet



Ha vann, sukker og druesukker i en kjele. Kok opp under lokk og la det fosskoke til sukkeret har smeltet.  Sett et termometer i kjelen. Når termometeret viser nøyaktig 162 grader heller du massen ut på et bakeunderlag av teflon. La massen avkjøle seg ca 1/2 minutt og tilsett lakris, anis, farge og evnt. salmiakkpulveret. Elt massen slik at alt blir blandet godt sammen. Når massen er passe avkjølt strekker du den ut til passende lengder og klipper opp i små biter. Størrelsen på dropsene bestemmer du selv. Du kan også kjøpe små pinner i hobbyforretninger og lage dine egne "slikkepinner".
Form da runde kuler eller avlange drops og stikk pinnen i massen. Rull gjerne dropsene i litt av lakrispulveret, så kleber de seg ikke sammen unger oppbevaring.
Avkjøl dropsene og oppbevar de kjølig i tett boks, eller pakk små porsjoner i cellofan og gi noen du bryr deg om en hjemmelaget gave.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar