søndag 23. august 2020

Cashewkake rawfood - sensommerens proteinbombe


Det søte liv betyr ikke nødvendigvis at man fyller kroppen med sukker og all verdens usunne stoffer.

Jeg fant oppskrift på en deilig, kraftig rawfoodkake på nettet.

Denne kaken passer like godt som en proteinboost når kroppen har behov for et raskt proteinmåltid i forbindelse med trening som den er et spennende innslag på selskapets kakebord.

Null hvitt sukker (i originaloppskriften), masse smak og stappfull av proteiner, vitaminer, mineraler og gode  fettstoffer.

Så, la oss kort og greit ta en titt på hvilke sunne stoffer kaken inneholder, foruten at den smaker helt fantastisk.

Nå må legges til at jeg har en tendens til å legge til og trekke fra i ingredienslister etter hva jeg føler passer ganen og helsen. I denne kaken brukte jeg cashewnøtter, mandler, peanøtter og toppet med kremen man vanligvis bruker til suksessterte. Ok, den ble ikke helt rawfood og inneholder sukker, men den smakte himmelsk.

Nederst på siden er linken til originaloppskriften.


Cashewnøtter - Anacardium occidentale inneholder proteiner musklenes byggesteiner, sunne fettsyrer, bl.a omega-3 en variant av de man finner i fisk. Disse fettsyrene stimulerer immunforsvaret og virker antiinflammatorisk. Mineraler som natrium og kalium, kalsium, magnesium, jern og krom. Vitamin A, B6, B12, C, D. 

Summen av disse innholdsstoffene samt andre stoffer bidrar til å beskytte leveren mot giftige stoffer, regulere blodsukkeret, fettfordøyelsen. Nervesystemet holdes i balanse av B-vitaminer, mens A-vitaminet beskytter huden og kan dempe f.eks acne. Hjerte og blodtrykk nyter godt av disse stoffene. Oksygennivået i kroppen øker og den får hjelp til å gire ned et par hakk så stress ikke tar overhånd i hverdagen.


Mandler - Prunus dulcis følger opp cashewnøttene når det gjelder ovennevnte stoffer, samt kobolt og kobber som er hjertets venn. Fiber sørger for god gjennomgang av stoffer som kroppen kvitter seg med via tarmsystemet. 

En interessant komponent i mandler er ferulinsyre. Denne er en antioksidant, beskytter huden mot solskader, menes å hemme flere kreftformer, deriblant hud- og tarmsystemet. Som kjent henger hud og tarmsystem sammen. Skal man få bukt med hudplager er en opprensking og styrking av lever/nyre/tarmsystem et godt sted å begynne. Ferulinsyre brukes i hudpleieprodukter ved solskadet hud, til revitalisering og gjenoppbygging av huden. 


Peanøtter - Arachis hypogaea som hører til i ertefamilien er ikke en nøtt i ordets rette forstand, men en belgfrukt som utvikler seg under jorden. Den er rik på flerumettede fettsyrer som hjelper til å opprettholde normale kolesterolverdier. I tillegg til ovennevnte innholdsstoffer finner vi vitamin B1, B3, som bl.a bidrar til energiomsetningen i kroppen. 

Videre finnes folat som påvirker hjernes utvikling og er høyst viktig å få i seg nok av om man går med planer om å sette et nytt lite menneske til verden. Samt vitamin E som er en antioksidant, beskyttende mot alzheimer/demens, hjertesykdommer og parkinson. Peanøtter inneholder også biotin som kan hjelpe ved seboreisk eksem. Her har man igjen god nytte av et balansert kosthold som renser/styrker lever/tarm/urinveissystemene og gir immunforsvaret et boost. 


Som ved alle plager/ubalanser er det ikke til å komme unna at man kan ha bruk for spesifikke og ofte lange behandlinger med hjelp fra medisinsk personell og andre typer støtte innen naturlig helse.

Vi er født med gener som kan si noe om hva vi er disponert for å kunne utvikle av plager. Men det er summen av indre og ytre påvirkninger som til syvende og sist avgjør om vi er friske og spreke langt ut i de hundrede år.

Men  - her kommer min variant av rawfood cashewkaken som ikke er helt rawfood, men himmelsk god i selskapelig lag.














Bunn


ca 75 gr cashewnøtter

ca 200 gr mandler

ca 80 gr peanøtter

1,1 dl lønnesirup


Mal eller finhakk nøttene og bland med lønnesirup. Jeg blandet nøttene på øyemål, men totalmengden ble 355 gram. Kle en rund kakeform med bakepapir og trykk massen jevnt utover. Sett i fryseren.


Kaffekrem


335 gr cashewnøtter og mandler

4 ss sterk pulverkaffe (oppløst i samme mengde vann)

4 ss lønnesirup

ca 5 ss havrevaniljesaus (se link nederst på siden)


Mal eller finhakk nøttene, bland i resten av ingrediensene og rør til du får en jevn og glatt masse.

Ta kakeformen ut av fryseren og smør kaffekremen på bunnen. Sett tilbake i fryseren.


Sjokoladekrem


230 gr cashewnøtter, mandler og peanøtter 

50 gr kakao

5 ss lønnesirup

ca 10 ss havrevaniljesaus (brukte det istedet for mandelmel fordi jeg ønsket smaken og konsistensen)


Mal eller finhakk nøttene, tilsett kakao og resten av ingrediensene. Bland godt til en jevn og glatt masse. Ta kakeformen ut av fryseren og smør sjokoladekremen på kaffekremen. Sett tilbake i fryseren.


La kaken stå i fryseren til den er fast, men ikke dypfryst om du ønsker å nyte den raskt. Skal den brukes ved en annen anledning er det å anbefale at den tas ut av fryseren i god tid før servering.


For dere som ønsker en smakfull krem på kaken, her er oppskriften på:


Suksesstertekrem


4 eggeplommer

125 gr sukker 

1 dl fløte

frøene av en vaniljestang, 1/2 ts vaniljepulver eller 1-2 ts vaniljesukker. 

150 gr smør 


Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele og varm forsiktig opp. Rør jevnt så kremen ikke brenner seg. Når den koker røres det til det er blitt en tykk kremaktig konsistens. Tilsett vaniljen, ta kjelen av varmen og avkjøl til kremen er lunken. Rør inn ca 150 gr smør. 


Når kremen er helt avkjølt tas kakeformen ut av fryseren, kremen smøres på og tilbake til fryseren så den "får satt seg".


Bremykt og meierismør passer å bruke til denne oppskriften. Jeg foretrekker bremykt pga smak og konsistens. Meierismør gir en kraftigere smak og litt mer flytende konsistens når kaken er tint.



 https://www.kinsarvik.no/nyheter/sjokolade-cashewkake?gclid=EAIaIQobChMIuZTDxued6wIVEmjGCh03RQqnEAEYASAAEgJ75PD_BwE


https://meny.no/varer/dessert/dessertsauser/vaniljesaus/vaniljesaus-7394376044342?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=8.%20Shopping%20%7c%20Produkter&utm_term=&utm_content=Cj0KCQjwp4j6BRCRARIsAGq4yMGjfq82tr0QDBKCxp9Io_bKby-o3IjQjvgFfdJUoJRcWMlFbhMNPL0aAv1LEALw_wcB&gclid=Cj0KCQjwp4j6BRCRARIsAGq4yMGjfq82tr0QDBKCxp9Io_bKby-o3IjQjvgFfdJUoJRcWMlFbhMNPL0aAv1LEALw_wcB

lørdag 8. august 2020

Tungras - Nyttig ugress i hagen

Det spennende med en litt vill hage er at man får gleden av å oppdage noe nytt fra år til annet.

Siden hagen min ikke ligger på en solfylt topp og det fra gammelt av var et lite tjern hvor kuer hadde sitt "vannhull" der jeg ønsker dyrkningsmuligheter...

Tja, istedet for å fylle tonnevis med masse og ødelegge for froskenes ynglested og paddenes yndlingsplass, ble det noen miniversjoner av hugelkulturer. Disse er fyllt opp med litt av hvert fra hage og natur. 

Tungras - Polygonum aviculare  er en søt og livskraftig plante som tittet forsiktig opp i et av bedene i år. Den spredte raskt sine stengler utover som om den sa:" Her vil jeg bo". 


Greit nok det. Den er ettårig, så ingen fare for at den sprer røtter en ikke blir kvitt igjen. Og - den er en nyttig medisinplante. 

Tungras ble i tidligere tider brukt mot tuberkulose og gjenstridig bronkitt. Man kan anta det har sammenheng med innholdet av avicularin som er antibiotisk og kiselsyren som styrker lungevevet.

Plantens innhold av tanniner/garvestoffer virker blodstoppende og gjør den til et godt valg ved kraftig menstruasjon. Den er også blitt brukt ved neseblod og hemorider. 

Andre stoffer som catechin og hyperin styrker immunforsvare og beskytter cellene i kroppen vår mot frie radikaler. Leveren nyter godt av tungrasets beskyttelse. Virus trives dårlig i selskap med tungras, mens urinveiene får en ekstra "boost" og kvitter seg med ekstra vann og avfallsstoffer. 

Tungras` har betennelseshemmende egenskaper og er blitt brukt ved bl.a ulcerøs kolitt, magekatarr og sykdommer i munn/hals. 

Planten er virksom på flere måter, så at den har slått seg ned i min hage ser jeg som en gledelig overraskelse.

Ønsker du å samle inn denne nydelige planten er det bare å klippe ned noen stengler med blad og blomster. Tørk de enten ved å henge de opp på et mørkt, luftig sted eller tørk planten på ca 35 grader i sopptørker eller stekeovn (med døren på gløtt). Oppbevares i lufttett boks i normal innetemperatur.

Gleden ved å høste fra naturen gir en helt spesiell følelse.

Velbekomme!