onsdag 4. september 2019

Eple- og rognebærsyltetøy med chilli

Eplehager bugnende av søte fristelser.
Rognebær - høyt henger de og sure er de. 
Men for et vakkert skue når naturen skifter fra sommer til høst.     


Gå ut og høst din mat ble det sagt før i tiden.

I vår moderne verden er det blitt en trend å vite hvor maten vi spiser kommer fra. Vi vil ha ren mat. Selv høste og tilberede det vi spiser.

Under får du tips om hvordan du kan lage et smakfullt eple- og rognebærsyltetøy med chilli - du kan bruke andre krydder istedet. Finn din smak.

Dette syltetøyet er et spennende innslag på ostefatet og det passer utmerket til vinterens kraftige kjøttretter.


Epler - Malus domestica hører til i roseslekten. Frukten inneholder bl.a epicatechin som virker antioksiderende og beskyttende på immunsystemet vårt.
Lever og blodsukker nyter godt av eplenes virkestoffer og alfa-linolensyren beskytter mot tidlig aldring, prostatabesvær, kreft og høyt blodtrykk.
Listen fortsetter og fortsetter over eplets helsebringende egenskaper.

Kort sagt: An apple a day keeps the doctor away



Rognebær - Sorbus aucuparia er nok en art som hører hjemme i roseslekten. Dens høye innhold av A- og C-vitaminer, mineraler som kalsium, kalium og magnesium gjør den til et kjært tilskudd i vinterkostholdet.
Rogn er kjent for å være en blodrenser og ble i tidligere tider flittig brukt ved reumatiske sykdommer, betennelser og nyreproblemer.

Chilli - Capsicum annuum tilhører paprikaslekten. Navnet chillipepper henleder til den sterke smaken. Det er kun fruktene som brukes.
Chilli er en varmende og smertedempende frukt som brukes i bedøvende kremer ved nervesmerter.
Stoffet alanine beskytter cellene våre og stimulerer immunforsvaret vårt. Frukten hemmer kreft og metastaser, er antiinflammatorisk og beroligende på blodtrykket.


Oppskrift

1 l rognebær
5-7 epler
1.5-2 dl vann
400-500 gr sukker
chilli etter smak

Rens rognebærene, skrell eplene og ta fjern kjernehuset. Kok opp med vannet og la småsimre i ca 10 min eller til eplene er møre. Er eplene saftige, brukes litt mindre vann. Tilsett sukkeret, smak deg frem til ønsket sødme, ha i chillien. Fjern frøene om du ikke vil ha så sterk smak.
Kok opp på nytt og la småsimre til sukkeret er oppløst.
Hell på rene glass med tett lokk. Sett glassene på hodet og la de stå til syltetøyet er avkjølt.
Oppbevares mørkt og kjølig.






torsdag 24. januar 2019

Hvitløksuppe



Vintertid er virustid sies det. Om du er en av de mange som forgjeves håper på en vinter uten de plagsomme gjestene kan hvitløksuppe være en god dørvakt for å hindre de i å slippe inn.


Hvitløk eller Allium sativum som den kalles på fagspråket inneholder et vidt spekter av stoffer som kommer oss til gode i mange helsesituasjoner. Dens populære folkelige navn "naturens antibiotika" har den ikke fått uten grunn.



Adenosin er ett av stoffene som stimulerer immunforsvaret vårt og sørger for at lungene får de beste forutsetninger for å trekke inn frisk luft.
Allicin som nok mange har hørt om, er aktiv i kampen mot virus og bakterier som ønsker seg en vert - oss - å vokse og trives i. Dette vidunderstoffet sørger for å beskytte cellene våre via dets antioksidante virkning. Letter avsondringen av tykt slim om virus og bakterier har fått fotfeste og  bidrar til å dempe betennelser både i luftveiene og andre steder i kroppen.


Har bronkitt og andre tunge luftveisplager som astma satt seg dypt nede i lungene, er tiden kommet for å gå på jakt etter timian - Thymus vulgaris - i krydderhyllen.
Denne lille grønne planten finner frem til de dypeste gjemmesteder i lungene og sørger for å skyve gjenstridig seigt slim opp og ut av luftveiene.
Thymol og 4-terpineol sørger for det. Disse stoffene tar i samme slengen med seg stafylokokker og streptokokker om du har fått en slik infeksjon.
Et lite sidespor: Har man magesårbakterien Heliobacter pyroli er timian en god hjelper på veien mot en "sunn mage".


For optimal effekt mot virus og bakterier som har satt seg i luftveiene, er en klype cayennepepper - Capsicum frutescens - med sine lett avslappende, slimdrivende, beskyttende og varmende egenskaper et godt supplement.

Likeså har kroppen god effekt av en dose ingefær - Zingiber officinale - som demper betennelser, øker "flowet" i kroppen og bidrar til at tett nese, rennende nese, halskatarr, bronkitt, astma og andre uønskede luftveisproblemer takker for seg.

Så avslutter man med noen ferske sitrondråper - Citrus lemon - for å sørge for at kroppen som blir det vi kaller sur når den er overbelastet med alle mulige helseutfordringer, finner tilbake til sin naturlige basetilstand. Dette skjer bl.a ved avgiftning av renseorganene våre.



Hvitløksupe

26 hvitløkfedd med skall, et par ss olivenolje og litt havsalt stekes i langpanne med folie over til de er møre på 175 grader i ca 45 min. Avkjøl.

Smelt litt smør i en kjele og tilsett:

1/2 ts cayennepepper
1/2 kopp fersk ingefærrot
2 1/4 kopp finhakket løk
1 1/2-2 ts timian (tørket) evnt. fersk etter smak

La simre til løken er mør, ca 6 min.

Tilsett:
26 ferske skrelte hvitløksfedd
Klem de stekte hvitløkene ut av skallet og bland i
Småkok ca 3 min

Tilsett:
3 1/2 kopp kjøttkraft eller grønnsakskraft
La simre i ca 20 min
Ta av varmen og blend suppen med stavmikser

Tilsett:
1/2 kopp kokosmelk
litt salt og pepper
og kok opp på ny før servering.

Rett før servering har man noen dråper sitron over suppen.
Pynt gjerne med grønne krydderurter etter smak.



https://realfarmacy.com/garlic-soup-recipe/