
Vi møtes i festlige lag og nyter bordets gleder.
Noen av oss blir kanskje litt i overkant lystige og angrer inntaket av det "flytende gull" dagen derpå.
Moralens pekefinger overlater jeg til hver og en å heve på egne vegne. Her skal du få noen tips som kan hjelpe deg på bena igjen om formen skranter i etterkant av julebordets festligheter.
Det er velkjent at man bør spise egg etter en fuktig kveld i lystig lag.
Eggeplommens innhold av cystein hjelper leveren til å bryte ned acetaldehyde som man mener kan være en av årsakene til hangover dagen derpå. Mao, en solid frokost med egg på menyen gir en god start på dagen.
Like viktig er det å tenke på hva man inntar før man gir seg i kast med bordets gleder.
Alkohol er vanndrivende og man "vasker ut" viktige stoffer - elektrolytter - i kroppen ved større inntak. Farris inneholder elektrolytter som bl.a natrium og kaliun, og er en god idè før man inntar julebordets flytende avdeling.
Drikk vann jevnt iløpet av selskapet, det hindrer uttørking som også kan gi hodepine og uvelhet.
Å tilsette krydder i maten før, under og etter inntak av alkohol, kan også lette bivirkningene mange kjenner dagen derpå. Nå er forøvrig krydder et godt tilskudd til god helse året rundt, så det er ingen grunn til å være sparsom når mat og drikke skal smaksettes.
Her er tre gode krydder som hjelper mot hangover.
Ingefær med sine antiinflammatoriske egenskaper er kjent for å bedre morgensyken.
Kanel med sine antioksiderende egenskaper beskytter kroppen mot skadevirkninger og bidrar til å holde blodsukkernivåene på et akseptabelt nivå.
Og topper man det hele med litt gurkemeie - en sterk antioksidant - som også beskytter leveren, kan det være man føler for å juble og sprette dagen derpå også.
For å få en riktig pangstart på dagen etter julebordet kan du prøve denne gode smoothien som både øker væskeopptaket i kroppen og tilfører gode næringsstoffer.
Hangover smoothie
Proteinpulver - et par spiseskjeer
Bær - en håndfull
Spinat - en håndfull
Krydder - etter smak
Bland alle alle ingrediensene i en blender og kjør til bærene og spinaten er most. Hell i glass og tilsett gjerne en isbit eller to og nyt.